Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΟΑΣΕ
Συνέδριο με «αντιπροσώπους» εργοδότες δεν μπορεί να γίνει

Μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες εργοδότες συμμετέχουν στα σωματεία του κλάδου, ψηφίζουν στις αρχαιρεσίες και έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποί τους, αναδεικνύει η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ) μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που αποφάσισε την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, η πλειοψηφία «αρνήθηκε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής Οργανωτικής Επιτροπής» η οποία θα εξέταζε και τα ζητήματα νομιμοποίησης, ενώ «καθόρισε επιτόπου τη λίστα των συνέδρων, λέγοντας πως "όλα έχουν ελεγχθεί και είναι εντάξει"».

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η ΕΑΣΚ θα θέσει εκ νέου τα ζητήματα στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση και - εφόσον δεν επιλυθούν - στο ίδιο το Σώμα του συνεδρίου κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης αντιπροσώπων, που πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε στο συνέδριο να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι που εκφράζουν πραγματικές ψήφους πραγματικών εργαζομένων και να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου», σημειώνει η ΕΑΣΚ.

Μακρύς ο κατάλογος των εργοδοτών στις αρχαιρεσίες...

Οπως καταγγέλλει η ΕΑΣΚ, στο πανελλαδικό κλαδικό σωματείο «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», από το οποίο εκλέγονται 35 από τους 79 αντιπροσώπους του συνεδρίου, μπορούσε να πάρει μέρος στις εκλογές «οποιοσδήποτε εμφανιζόταν», ενώ εκτός Αθήνας «οι κάλπες "περιφέρονταν" στα ασφαλιστικά γραφεία κάθε πόλης, παρά τις ανακοινώσεις της εφορευτικής επιτροπής». Στο έδαφος αυτό, έχουν ψηφίσει «πάνω από 100 αυτοαπασχολούμενοι ασφαλιστές και εργοδότες του κλάδου».

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει εντοπίσει η ΕΑΣΚ είναι τα ακόλουθα:

Στις εκλογές συμμετείχε ο Ζ. Κ., διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας, όπως και όλο το ΔΣ της επιχείρησής του. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ψήφιζε στον Σύλλογο, «ήταν εκλεγμένος και στο ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και διαπραγματευόταν - ως εκπρόσωπος οργάνωσης εργοδοτών του κλάδου! - την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με την ΟΑΣΕ!», αναφέρει η παράταξη.

Αντίστοιχα, έχει ψηφίσει ο Α. Τ., διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μαζί με το ΔΣ της επιχείρησης.

Στα Χανιά, «από τους 105 ψηφίσαντες οι 18 είναι ασφαλιστές ή και εργοδότες». Μεταξύ αυτών ο Δ. Μ., γραμματέας του Συλλόγου Ασφαλιστών Νομού Χανίων, εκλεγμένος στο ΔΣ του τοπικού Επιμελητηρίου και εκ νέου υποψήφιος «με το ψηφοδέλτιο "Ενωμένοι Επιχειρηματίες"!». Επίσης, ο Ε. Σ., ασφαλιστικός πράκτορας, εξελέγη και «αντιπρόσωπος» για το συνέδριο της ΟΑΣΕ...

Στο Ηράκλειο, ο αριθμός αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών φτάνει τους 27 σε σύνολο 100 ψηφισάντων, εκλέγοντας μάλιστα «αντιπρόσωπο» και τον ασφαλιστικό πράκτορα Χ. Κ.

Χωρίς να είναι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην Πάτρα 13 στους 27 ψηφίσαντες και στα Γιάννενα 18 στους 41 ψηφίσαντες, μεταξύ των οποίων και η Δ. Ντ., υποψήφια στις εκλογές του τοπικού Επιμελητηρίου.

Επιπλέον, η ΕΑΣΚ επισημαίνει ότι στο συνέδριο «δεν μπορούν να λάβουν μέρος ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας όσο παραμένουν μέλη του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κατέχοντας εκεί τις θέσεις του αντιπροέδρου και του ταμία», αφού «ο αντικειμενικός ρόλος τους ως εργοδοτών, καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους σε συνέδριο εργατικής οργάνωσης».

Το ζήτημα δεν εξαντλείται στις περιπτώσεις εργοδοτικής ανάμειξης που έχει αλιεύσει η ΕΑΣΚ, αφού παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα δεν της έχει δοθεί πρόσβαση στα αντίγραφα των πρακτικών αρχαιρεσιών των επιχειρησιακών σωματείων. «Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αποκλείει οι νόθοι αντιπρόσωποι να είναι ακόμη περισσότεροι», σχολιάζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ