Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου

Το σχέδιο της ΝΔ για τις υποδομές στην Ελλάδα παρουσίασε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με αρμόδια στελέχη του κόμματος.

Το πρόγραμμα της ΝΔ δίνει προτεραιότητα στους οδικούς άξονες και στα άλλα έργα που υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο, όπως και σε άλλα «εμβληματικά» για το κεφάλαιο έργα για την προσέλκυση «επενδυτών». Για τους σκοπούς αυτούς προβλέπει την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και στο σχεδιασμό των έργων, καθώς θα επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να μπορούν να διαμορφώσουν και να υποβάλουν προτάσεις έργων, ενώ ταυτόχρονα προκρίνονται τρόποι χρηματοδότησης βούτυρο στο ψωμί των «παραχωρησιούχων».

Στη χτεσινή φιέστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι με κυβέρνηση ΝΔ η εκτέλεση των έργων θα παρακολουθείται κεντρικά από το πρωθυπουργικό γραφείο - ουσιαστικά μια δέσμευση προς το κεφάλαιο ότι θα σπεύδει προς άρση των όποιων «γραφειοκρατικών εμποδίων» - ενώ δεσμεύτηκε ότι στη ΝΔ βάζουν «προτεραιότητα» έργα όπως η διαχείριση απορριμμάτων (όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι οσμίζονται μεγάλα κέρδη) «και εμβληματικά έργα όπως το Ελληνικό», για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, το 2014, παραμένει κρανίου τόπος».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και αρμόδιος για το «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραμμα, Κ. Χατζηδάκης, αφού είπε ότι «δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα έργα που χρειαζόμαστε, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν αρκούν και η χώρα δυστυχώς έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2060», προέτρεψε «να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Τις συμβάσεις παραχώρησης. Τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα. Τις Συμβάσεις Επιπέδου Υπηρεσιών (SLA)».

Τέλος, ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα, έκανε λόγο για καταστροφικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε «επενδύσεις», όπως το Ελληνικό, τα σχέδια της COSCO και η γραμμή 4 του Μετρό. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα αλλάξει το νόμο Δημοσίων Συμβάσεων 4412, αλλά ταυτόχρονα θα φέρει «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως τις «Πληρωμές Διαθεσιμότητας» και τις «καλά σχεδιασμένες Συμβάσεις Παραχώρησης», που έχουν «ανταποδοτικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ