Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση που εντείνει η εργοδοσία με κυβερνητικές πλάτες

Αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Τον εργασιακό μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο που κατέγραφε ανάπτυξη ακόμα και στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, οργανώνοντας αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. κινητοποίηση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα).

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου, που «αποτελεί έναν από τους πιο πρόθυμους υποστηρικτές των επιχειρηματικών σχεδίων των μονοπωλίων του κλάδου», και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πληρώσουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ ή τη «βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ.

Συνοψίζοντας την επίθεση της εργοδοσίας, το ΣΕΤΗΠ αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής: «Στον ΟΤΕ και στη "Wind" η εργοδοσία προχώρησε σε νέες "εθελούσιες" απολύσεις, με εκβιασμούς και εκφοβισμούς. Στη "Unify", στην "Info Quest" και σε μια σειρά εταιρειών πληροφορικής, γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι συμβάσεις από 8ωρες και σε 9ωρες. Στην "Teleperformance" το αίσχος των συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων διαιωνίζεται. Η ενοικιαζόμενη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 6ωρα και 4ωρα αυξάνονται διαρκώς, κυρίως στα τηλεφωνικά κέντρα ("Vodafone", "E-Value" κ.λπ.), ενώ προχωρά και η εργολαβοποίηση έργων των επιχειρήσεων. Στη "Forthnet" οι εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι μπροστά στις εξελίξεις».

Επιπλέον οι εργοδότες, που έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο, «είτε αρνούνται να ανανεώσουν ή να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ("Wind", "Vodafone") είτε σε αυτές που υπογράφουν (π.χ. ΟΤΕ) πετσοκόβουν όλο και περισσότερο τους μισθούς και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές».

Αντί να οργανώσουν τον αγώνα, διαβουλεύονται με τους γκουρού του «κοινωνικού διαλόγου»...

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ σχολιάζει τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ, καθώς ενώ η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ κλιμακώνει τις πιέσεις της για «εθελούσιες» αποχωρήσεις εργαζομένων, αρνήθηκε να οργανώσει σχέδιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά την απεργία στις 29/3, στην οποία οι εργαζόμενοι πήραν μέρος μαζικά.

Αντί για συνέχεια των κινητοποιήσεων, η ΟΜΕ οργάνωσε χτες και προχτές «workshop» χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Εργασιακού Συμβουλίου της «Deutsche Telekom». Τα μέλη του ΣΕΤΗΠ, με εξορμήσεις στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο και τους στόχους τέτοιων συμβουλίων.

«Το θέμα της συνάντησης είναι πώς θα "συνεργαστούν" οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με τις επιχειρήσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποτελεσματικοί. Με λίγα λόγια, το παραμύθι που μας ταΐζουν τόσα χρόνια η εργοδοσία και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά, προσπαθούν σε συνεργασία και υπό τη σκέπη της ΕΕ να το εξειδικεύσουν στον κλάδο και στους χώρους δουλειάς του ομίλου DT», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πλειοψηφίες στην ΟΜΕ ΟΤΕ βαφτίζουν «στάση ευθύνης» την υπογραφή τους στις μειώσεις μισθών και την αποδοχή του διαχωρισμού των εργαζομένων.

«Η κλιμάκωση του αγώνα, που ξεκίνησε στον όμιλο ΟΤΕ, είναι απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων», τονίζει το ΣΕΤΗΠ, καλώντας τους να πάρουν στα χέρια τους τη συνέχεια «για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της διοίκησης και να διεκδικήσουμε μία ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο, που να εξισώνει όλους τους εργαζόμενους προς τα πάνω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ