Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πρόταση Νόμου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ

Την κύρωση της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ασυλία των Κρατών και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου» ζητούν με πρόταση νόμου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι ότι αφορά το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των Ναζιστών εισβολέων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Στη σύμβαση - που δεν έχει υπογραφεί από τη χώρα μας αφού το 1972 το τότε δικτατορικό καθεστώς είχε αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης- που αναφέρεται στην Ασυλία των Κρατών με το προνόμιο της ετεροδικίας υπάρχει μία εξαίρεση που μπορεί να έχει ισχύ στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η αλλοδαπή πολιτεία στερείται του προνομίου της ετεροδικίας, αν πρόκειται περί αγωγής που αφορά σε αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν σε πρόσωπα ή πράγματα από αδικοπραξία που διαπράχθηκε στο έδαφος του δικάζοντος δικαστηρίου, εφόσον ο αδικοπραγήσας βρισκόταν σε αυτό το έδαφος κατά τη διάπραξη της άδικης πράξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ