Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία ενός αντιδραστήρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας στην περιοχή δεν παρουσιάζει επικίνδυνη αύξηση. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα, ενώ ερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος. Στην Ουκρανία λειτουργούν τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, με 15 αντιδραστήρες συνολικά, καλύπτοντας περίπου το 50% των αναγκών της χώρας.

ΡΑΛΕΪ.-- Νέο μακελειό σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας σημειώθηκε χτες καθώς από πυρά νεαρού φοιτητή σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ θα αναλάβουν την κινηματογράφηση, για λογαριασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας ταινιών και σειρών «Netflix», του βιβλίου «The fifth risk» («O πέμπτος κίνδυνος») του Μάικλ Λιούις, που αναφέρεται επικριτικά στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ποινή φυλάκισης 12,5 μηνών επέβαλε χτες δικαστήριο στο Σάουθγουορκ της Βρετανίας σε βάρος του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, με πρόσχημα την παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισης το 2012. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου επί του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ με την κατηγορία της συνέργειας στην πειρατεία στρατιωτικών συστημάτων υπολογιστών με σκοπό την κλοπή απόρρητων πληροφοριών.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Οι υγειονομικές αρχές της ΛΔ Κονγκό κατέγραψαν την Κυριακή 26 θανάτους σε ένα 24ωρο μεταξύ ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό Εμπολα στην ανατολική επαρχία Βόρειο Κίβου της χώρας. Από την έναρξη της δέκατης επιδημίας του ιού Εμπολα, που πλήττει τη χώρα από τον περασμένο Αύγουστο, έχουν καταγραφεί περίπου 1.000 θάνατοι από τον αιμορραγικό ιό.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη απόφαση για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων που θα επιλύσουν το πολυετές διαφιλονικούμενο καθεστώς της (πλούσιας σε ορυκτά) περιοχής της Δυτικής Σαχάρας (που προσάρτησε το Μαρόκο μετά την αποχώρηση Ισπανών αποικιοκρατών το 1975) και διεκδικεί το Μέτωπο Πολισάριο. Η απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάρθηκε με 13 ψήφους υπέρ και δύο αποχές (από Νότια Αφρική και Ρωσία) και παρέτεινε επίσης την αποστολή 235 κυανοκράνων του ΟΗΕ (MINURSO) έως τις 31 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ