Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Αντιδράσεις και εντός του ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις και διεργασίες που βαθαίνουν στην Τουρκία έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή και την ακύρωση των τελευταίων δημοτικών εκλογών (31ης Μάρτη) στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία ορίστηκαν επαναληπτικές εκλογές στις 23 Ιούνη.

Αντιδράσεις για την απόφαση επανάληψης των εκλογών εκφράζονται και μέσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, στο οποίο δυναμώνουν «ρήγματα», όπως δείχνουν και τα σχόλια των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αχμέτ Νταβούτογλου, ιδρυτικών στελεχών του κόμματος. Ο μεν πρώτος επέλεξε να συγκρίνει την ακύρωση της νίκης του Ιμάμογλου (του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού CHP που επικράτησε στις 31 Μάρτη και μάλιστα είχε ήδη ορκιστεί δήμαρχος, μέχρι να ακυρωθεί η εκλογή του) με την επικύρωση, το 2007, της δικής του εκλογής ως Προέδρου της Δημοκρατίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες (...) Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», δήλωσε ο Γκιουλ. Ενώ ο δεύτερος επέλεξε να υπογραμμίσει ότι «η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Οποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) κατάφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας».

Την αντίδρασή τους όμως εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», κρίνοντας σκόπιμο να ευχηθεί «μια ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία που θα γίνει σεβαστή πλήρως από όλους τους παράγοντες ώστε η βούληση των ψηφοφόρων να εκφραστεί στα αποτελέσματα» και να καταλήξει: «Μια υγιής τουρκική δημοκρατία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και βοηθά να έχουμε έναν σταθερό, ακμάζοντα και αξιόπιστο σύμμαχο».

Διεργασίες στην αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι οι επιλογές του CHP, που ζήτησε από την YSK να ακυρώσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σε όλους τους δήμους της περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης (και όχι μόνο στην πόλη), όπως και των περσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, επικαλούμενο ότι αν γίνονται δεκτές οι καταγγελίες για παρατυπίες στη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, αυτές επηρεάζουν και τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επαφές με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαμορφωθεί ένα «μέτωπο» κατά του ΑΚΡ. Ηδη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμικό Σααντέντ (Κόμμα «Ευτυχίας»), Νετζντέτ Γκιοκτσινάρ, δήλωσε έτοιμος να αποσυρθεί υπέρ του Ιμάμογλου. Ακόμα, το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» απέναντι στις «παρατυπίες» του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ