Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Κόντρες και παζάρια με «τελεσίγραφο» Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με φόντο την εντεινόμενη εμπορική και γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σε πλειάδα θεμάτων και με νωπή την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για νέους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στις ΗΠΑ οι διήμερες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες υψηλόβαθμων εμπορικών διαπραγματευτών των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ευελπιστώντας πως θα καταστεί εφικτή μία συμφωνία που θα αποτρέψει την αύξηση των δασμών από 10 σε 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων από το πρωί της αυριανής μέρας.

Αργότερα χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «θα χαιρόταν να διατηρήσει τους υπάρχοντες δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι «η Κίνα σφάλλει αν πιστεύει ότι θα διαπραγματευτεί αργότερα μία καλύτερη συμφωνία για το διμερές εμπόριο με κάποιον άλλο Πρόεδρο, προερχόμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα». Η «απάντηση» ήρθε στη συνέχεια από το σινικό υπουργείο Εμπορίου, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αντίποινα σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές Τραμπ. Στοιχεία του ομίλου «Rhodium Group», που ανακοινώθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον, επισημαίνουν πως οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν πέρσι κατά 83% όπως και οι αμερικανικές στην Κίνα κατά περίπου 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ