Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες και παζάρια

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Δεν σταματούν οι πιέσεις ΕΕ, ΗΠΑ για γρήγορη «λύση» στη διένεξη Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου όσο εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη με ανταγωνιστικές δυνάμεις, πρωτίστως Ρωσία, Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τρίτης, για μία ακόμη φορά, από τις ισχυρές πιέσεις που άσκησαν στον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι πρέσβεις του λεγόμενου κουιντέτου για τα Βαλκάνια (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στο Βελιγράδι. Οι ξένοι διπλωμάτες «συνέστησαν» στον Σέρβο Πρόεδρο ...«αυτοσυγκράτηση» και «περισσότερη σοβαρότητα» ώστε να βρεθεί μία «υπεύθυνη λύση» με στόχο «την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή». Ο Σέρβος Πρόεδρος απάντησε πως αντιμετωπίζει το θέμα με «λογική και σοβαρότητα», επαναλαμβάνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο, υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ, δεν μπορούν να αρχίσουν όσο διαρκούν οι δασμοί 100% που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη η κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Ράμους Χαραντινάι, στα σερβικά προϊόντα.

Χτες το πρωί ο Βούτσιτς μετέβη στη Ρώμη σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει κάποιου είδους υποστήριξη όχι από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της απόσυρσης αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από τη χώρα του. Στη συνέχεια ο Βούτσιτς μετέβη στα Τίρανα, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη δεύτερη και τελευταία μέρα εργασιών της συνόδου της κροατο-σλοβενικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι γνωστή ως «Διαδικασία Μπρντο - Μπριούνι». Στη σύνοδο τέθηκαν επί τάπητος «όλες οι εξελίξεις» και οι κόντρες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα πιθανά «αποτελέσματα» της συνόδου παρακολουθεί και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα αναλάβει να τα μεταφέρει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την επόμενη βδομάδα.

Νωρίτερα πάντως στο Βελιγράδι ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Σίνισα Μάλι, και ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιρίλ Μίλερ, υπέγραψαν συμφωνίες δανειοδότησης συνολικού ύψους 142 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο «την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σερβικής οικονομίας».

Παράλληλα, ολοκληρώνεται σήμερα στο Σαράγεβο η ετήσια τριήμερη σύνοδος αξιωματούχων έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχει συγκαλέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Το «παρών» στη σύνοδο της ΕΤΑΑ στο Σαράγεβο έδωσε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Μάθιου Πάλμερ, που στο περιθώριό της συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ τόνισε ότι οι επιτυχείς πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα του θα συμβάλουν στο να δοθεί τον Ιούνη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην «εξαιρετική διμερή συνεργασία» Σκοπίων - Ουάσιγκτον. Ο Πάλμερ από τη μεριά του εκτίμησε πως είναι πιθανό η Βόρεια Μακεδονία να πάρει το συντομότερο το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Στα Σκόπια πάντως το ίδιο 24ωρο δημιούργησε αίσθηση (αλλά όχι έκπληξη...) η πληροφορία πως ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ θα εγκαταλείψει σύντομα τη χώρα του για να εργαστεί από τον ερχόμενο Ιούνη στο Brookings Institute στην Ουάσιγκτον ως «ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ