Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε πολλά ταμπλό τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί

Από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι
Από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι
Συνάντηση στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ελσίνκι, είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Τσαβούσογλου. Αμέσως μετά, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι «συζητήσαμε την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο», ζητώντας «να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας». Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου είπε ότι «συζητήθηκαν με εποικοδομητικό τρόπο όλα τα θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα αναμένεται νέα συνάντηση των κλιμακίων που έχουν συγκροτηθεί για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία και διάφορα σενάρια που επανέρχονται για το αλισβερίσι με την Τουρκία, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη γείτονα και τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ξεχωρίζει η πρόταση που μετέφερε η κυβέρνηση Τσίπρα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, για τουρκική «υποχώρηση» στο Κυπριακό και τους όρους «λύσης» του, ώστε η Αγκυρα να ενταχθεί στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που προχωρούν στη Μεσόγειο, για το αέριο και όχι μόνο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Αγκυρα επανέφερε τις κατηγορίες περί μετατροπής της Ελλάδας «σε ένα ασφαλές καταφύγιο από την άποψη τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενη σε κουρδικές και άλλες οργανώσεις, με αφορμή την αθώωση συλληφθέντων στην Ελλάδα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην κουρδική οργάνωση DHKP, την οποία η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική».

Στο μεταξύ, την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί επιβεβαίωσε και η συμφωνία που υπέγραψαν μεσοβδόμαδα Γαλλία - Κύπρος για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, που περιλαμβάνει διευκολύνσεις για την αξιοποίηση της ναυτικής βάσης στο Μαρί (Λάρνακα) αλλά και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Ολα αυτά ενώ και η Βρετανία επιμένει με διάφορες «διευκρινιστικές» δηλώσεις να αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στην ΑΟΖ της, μετά τον υφυπουργό Ευρώπης που πρώτος μίλησε για περιοχές στις οποίες «η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Μάλιστα, προέτρεψε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο «να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης» και σημείωσε ότι «θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση» στην Ανατ. Μεσόγειο «να αποκλιμακώνεται».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται και οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, με τον κωδικό «Θαλασσόλυκος», που οργανώνει η διοίκηση κέντρου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με «πιο προηγμένα σενάρια κρίσης - εντάσεων και εμπόλεμης περιόδου» και τη συμμετοχή 131 σκαφών, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνος εφησυχασμός, με φόντο τις ετοιμασίες για διερευνητικές (2022-02-15 00:00:00.0)
Η Τουρκία κάλεσε και την Κύπρο στο «Φόρουμ της Αττάλειας» (2022-01-21 00:00:00.0)
Δεν κρύβεται (2021-06-02 00:00:00.0)
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου (2020-09-11 00:00:00.0)
Δεν είναι ο μόνος (2019-05-16 00:00:00.0)
Η Τουρκία συντηρεί σταθερά την ένταση (2019-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ