Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία απειλεί με νέα κλιμάκωση προκλήσεων

Αντιδρά έντονα στην επικαιροποίηση της συμφωνίας για το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη»

Η τουρκική πλουτοκρατία διεκδικεί μερίδιο από τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στη ΝΑ Μεσόγειο και όρους ευνοϊκούς για τη δικιά της θέση, όπως αναδεικνύει νέα παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αντιδρά στην επικαιροποίηση της συμφωνίας για την αξιοποίηση του κοιτάσματος αερίου «Αφροδίτη» (στην κυπριακή ΑΟΖ).

Την περασμένη βδομάδα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική «Noble» και την ισραηλινή «Delek», για τους όρους αξιοποίησης του «Αφροδίτη», που αφορά ένα μόνο μέρος ευρύτερων μονοπωλιακών σχεδιασμών και παζαριών στην περιφέρεια. Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «συγκεκριμένο παράδειγμα της συνεχούς παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους», διαμαρτύρεται επειδή «δεν δίνεται στους Τουρκοκύπριους μερίδιο από τα έσοδα» και επαναλαμβάνει: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και εκείνες οι διεθνείς εταιρείες που συναλλάσσονται με αυτήν τη διοίκηση δεν μπορούν να αγνοούν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και έχουν ίσα δικαιώματα στο πετρέλαιο και το αέριό του»... και προειδοποιεί για λήψη μέτρων.

Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε υφαλοκρηπίδα» και «γι' αυτό, τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο άμεσο μέλλον».

Σύμφωνα επίσης με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, έστειλε επιστολή στον γγ του Οργανισμού, αναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που καλύπτουν τμήματα των «οικοπέδων» 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία σε ένα μέρος τους περιλαμβάνονται σε συμφωνίες που η Λευκωσία έχει υπογράψει.

«Αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία»

Το περίπλοκο παζάρι που στήνεται στις πλάτες του λαού της Κύπρου και όλης της περιοχής ανέδειξε και η συνέντευξη που έδωσε στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, που βρέθηκε στην Κύπρο για να επιταχύνει την υλοποίηση συμφωνιών για τη διμερή ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία. Ο Πάλμερ επανέλαβε ότι «(οι ΗΠΑ) αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της», αλλά και ότι «μαζί με αυτό υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης (του Κυπριακού) θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης». Εσπευσε δε να εξηγήσει ότι η αξιοποίηση του αερίου αφορά «μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια» και «γι' αυτό υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην περιοχή αυξάνει τη σημασία της για τις ΗΠΑ, ενώ θύμισε ότι η χώρα του διατηρεί στην περιοχή 10 πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9.000 στρατιώτες. Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ότι φίλοι και εταίροι για τις ΗΠΑ είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, κάτι που δείχνει πόσο απέχει από την πραγματικότητα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περί «απομονωμένης Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ