Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Η καλύτερη τιμή στους σφαγιασθέντες Διστομίτες ο αγώνας για να γκρεμιστεί η Χρυσή Αυγή

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων κορυφώθηκαν χτες οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, που διοργάνωσε ο δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας. Στις χτεσινές εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, στις 10 Ιούνη 1944, οι κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης ήρθαν αντιμέτωποι με τη ναζιστική θηριωδία. Επειτα από σύντομη μάχη με τμήμα του ΕΛΑΣ σε κοντινή περιοχή, οι Γερμανοί στράφηκαν στο Δίστομο. Ηταν απόγευμα, όταν διέταξαν τους Διστομίτες να κλειστούν στα σπίτια τους και σε λίγο άρχισε το μακελειό.

Από τα στρατιωτικά αυτοκίνητα ξεπετάχτηκαν οι άνδρες των Ες - Ες, ξεχύθηκαν στα σοκάκια, όρμησαν μέσα στα σπίτια και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως. Διακόσιοι δέκα οχτώ (218) κάτοικοι του χωριού βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Από τη σφαγή δεν γλίτωσαν ούτε μωρά παιδιά, ενώ στον κατάλογο των θυμάτων μπορεί κανείς να βρει τα ονόματα από ολόκληρες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν. Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται 20 μωρά, 45 παιδιά και νέοι ηλικίας 5 - 20 ετών, 111 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 - 60 ετών και 42 ηλικιωμένοι 60 - 85 ετών. Αφού κατέσφαξαν τους κατοίκους, οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό.

Οι χτεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μνημόσυνο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πορεύτηκαν προς το μνημείο, όπου μίλησε ο δήμαρχος Ιω. Γεωργακός. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων του Διστόμου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.

Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών, ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της πρέσβειρας της Πολωνίας, του επιτετραμμένου της πρεσβείας της Γερμανίας, φορέων της Τοπικής Διοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, μαρτυρικών πόλεων κ.ά. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και μετά τη λήξη της εκδήλωσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η μεγαλύτερη τιμή σήμερα στη μνήμη των σφαγιασθέντων Διστομιτών, σε αυτόν τον ιερό τόπο, είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο φασισμό, για να γκρεμιστεί ακόμα περισσότερο το ναζιστικό μόρφωμα, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα εδώ στη Βοιωτία ο λαός της να αφαιρέσει την έδρα της Χρυσής Αυγής και να τη δώσει στο ΚΚΕ».

Οι εκδηλώσεις της χτεσινής μέρας αναμενόταν να ολοκληρωθούν με θεατρική παράσταση στο θέατρο του Μαυσωλείου. Το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» θα παρουσίαζε το έργο του Πέτερ Βάις «Η ανάκριση» σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ