Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Οι σοσιαλδημοκράτες χρηματοδοτούσαν τον αντικομμουνισμό

Ο πρώην καγκελάριος Χ. Σμιτ δήλωσε ότι χρηματοδοτούσαν κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για να «αποτραπεί η ενίσχυση και η επικράτηση των κομμουνιστών...»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μπορεί ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ να δέχεται στο μέγιστο βαθμό τα πυρά και τις βολές εξαιτίας των αποκαλύψεων των «μαύρων χρηματοδοτήσεων», αλλά ουδείς μένει πια στο απυρόβλητο. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου, αλλά ούτε και ο διάδοχος του Κολ στην προεδρία του κόμματος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ομως το κουτί της Πανδώρας άνοιξε για τα καλά και πια οι σοσιαλδημοκράτες μπήκαν και αυτοί στο χορό, ασχέτως αν το έκαναν για να τονώσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη στην Ιβηρική Χερσόνησο!

Οπως ήταν αναμενόμενο και φυσικό, στελέχη και η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος χρησιμοποίησαν την παραδοχή των ηγετών της CDU, και κυρίως του διαδόχου του Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να δείξουν ότι ο τελευταίος είναι ακατάλληλος για να ηγείται της CDU, αφού, όπως τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πέτερ Στρουκ, «η αξιοπιστία του έχει τελείως καταστραφεί έπειτα από την τελευταία αποκάλυψη»...

Ωστόσο, μαντάτα υπάρχουν και για τους σοσιαλδημοκράτες, καθώς μία νέα αποκάλυψη ήρθε να προστεθεί, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος δήλωσε στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ότι η κυβέρνησή του είχε χρηματοδοτήσει μυστικά τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία στη δεκαετία του '70. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σμιτ, διά μέσου γερμανικών κομμάτων, είχε χορηγήσει μυστικά σε πολιτικά κόμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κάπου 40 εκατομμύρια μάρκα για να αποτραπεί η ενίσχυση και η επικράτηση των κομμουνιστών μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Αντόνιο Σαλαζάρ στην Πορτογαλία το 1974 και το θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο το 1975 στην Ισπανία. Ο λόγος ήταν για να προστατευτούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και οι αρχές!

Στο στρατόπεδο της CDU τώρα αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Σόιμπλε, καθώς παραδέχτηκε ότι δεν είπε όλη την αλήθεια σχετικά με τις συναντήσεις του με τον Γερμανο-καναδό έμπορο όπλων που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της μυστικής χρηματοδότησης του κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και γερμανικές εφημερίδες φιλικά διακείμενες προς τη CDU, με τα δημοσιεύματά τους, τονίζουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματος, την οποία παρέλαβε από τον Χέλμουτ Κολ το 1998, αφού εκ νέου τη Δευτέρα παραδέχτηκε ότι είχε και δεύτερη συνάντηση, το 1995, με τον έμπορο όπλων Κάρλχαϊντς Σράιμπερ, από τον οποίο είχε ήδη παραλάβει κατά την πρώτη τους συνάντηση, το 1994, παρανόμως, αφού δε δηλώθηκε, το ποσό των 100.000 μάρκων. «Ηδη οι πιέσεις αυξάνονται για να μην ανανεώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος τον Απρίλη», γράφει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλη, ενώ η βερολινέζικη «Ταγκεσπίγκελ» προχωρά ένα βήμα πιο πέρα τιτλοφορώντας το σχόλιό της για την υπόθεση «Ο άνθρωπος του χτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ