Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης

ΒΙΕΝΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αναστάτωση, οργή, δυσθυμία. Αυτά εν ολίγοις είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην Αυστρία, καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης και με τη συμμετοχή του «Κόμματος της Ελευθερίας» του ακροδεξιού Γιέργκ Χάιντερ, γεγονός που έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη, τόσο που είναι έτοιμη να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας.

Εκτός όμως από την ΕΕ, στο μέτωπο των εξάλλως αντιδρώντων προσχώρησαν και οι ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσαν χτες ότι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την Αυστρία κυβερνώμενη από έναν συνασπισμό στον οποίο θα μετέχει το «Κόμμα της Ελευθερίας» και θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων παρόμοιων με αυτά που έχουν απειλήσει να πάρουν οι ευρωπαϊκές χώρες. «Η είσοδος του "Κόμματος της Ελευθερίας" στην αυστριακή κυβέρνηση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις μας», τόνισε ο Ντέιβιντ Λέβι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί τελικά αυτό θα εξετάσουμε με προσοχή τις διμερείς σχέσεις μας και θα εξετάσουμε τη λήψη μέτρων παρόμοιων με αυτά των Ευρωπαίων». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η νορβηγική κυβέρνηση, μία χώρα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ.

Πάντως, μέχρι σήμερα - Τετάρτη - ολοκληρώνεται η συμφωνία για το σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης, δήλωσε χτες προς τα ΜΜΕ ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ηγέτης του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος». Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τόμας Κλέστιλ, ο Σιούσελ τόνισε ότι η απειλή, που διατύπωσαν οι 14 εταίροι της Αυστρίας στην ΕΕ πως θα απομονώσουν πολιτικά τη χώρα σε περίπτωση συμμετοχής του κόμματος του Χάιντερ στη νέα κυβέρνηση, αντιβαίνει στο πνεύμα της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς ανησυχίες για τη συμμετοχή του «Κόμματος της Ελευθερίας» στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι θα ήταν επικίνδυνο για την ΕΕ αν γινόταν αποδεκτή η αρχή πως η προεδρία μπορεί να εκδίδει ανακοινώσεις για λογαριασμό μόνο των 14 και όχι του συνόλου των 15 μελών της Ενωσης!

Από την άλλη πλευρά, σε ανάλογο κύμα κινήθηκε και ο Χάιντερ, αφού εμφανίστηκε αποφασισμένος να σχηματίσει κυβέρνηση με το «Λαϊκό Κόμμα», παρά τις αντιδράσεις-απειλές της ΕΕ και καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι το μέτωπο των δύο κομμάτων είναι προς το παρόν αρραγές. «Η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί τώρα, είναι προς το συμφέρον του κράτους», δήλωσε ο Χάιντερ μιλώντας στην τηλεόραση και πρόσθεσε: «Βρίσκω αδιανόητο το γεγονός ότι στο εξωτερικό λαμβάνουν αποφάσεις πριν καν μία κυβέρνηση ανακοινώσει ένα πρόγραμμα και πριν κάνει γνωστό ποιοι θα λάβουν μέρος στο Υπουργικό Συμβούλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ