Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Καταγγέλλουν ως σύστημα παρακολούθησης το σχέδιο ΦΙΝΤΝΕΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ως παρακλάδι ή έμμεση νομιμοποίηση τμήματος του παρακυβερνητικού σχεδίου παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών «Εσελον» κατήγγειλαν χτες το σχέδιο της κυβέρνησης Κλίντον περί «Δικτύου Εντοπισμού Ηλεκτρονικής Παρείσφρησης» (ΦΙΝΤΝΕΤ), εμμέσως πλην σαφώς, οργανώσεις και κέντρα προστασίας των πολιτικών ελευθεριών και της ιδιωτικής πληροφορίας στις ΗΠΑ.

Στέλεχος του «Κέντρου Προστασίας της Ιδιωτικής Πληροφορίας» (EPIC) καταφέρθηκε χτες κατά του ομοσπονδιακού «Δικτύου Εντοπισμού Ηλεκτρονικής Παρείσφρησης» (ΦΙΝΤΝΕΤ ), υποστηρίζοντας πως το όλο σχέδιο εξουσιοδοτεί με εκτεταμένες εξουσίες εποπτείας (κατασκοπίας) μία ομοσπονδιακή υπηρεσία (FBI), με σκοπό την ολοκληρωμένη παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών.

Ο Μαρκ Ρότεμπεργκ, εκτελεστικός διευθυντής του EPIC, σε επιστολή που απέστειλε προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επισημαίνει πως το σχέδιο ΦΙΝΤΕΝΤ ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία περί προστασίας ιδιωτικών στοιχείων, γι' αυτό και ζήτησε άμεσα την απόσυρσή του. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του συγκεκριμένου κέντρου, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει στοιχεία όπως αρχεία χρήσης πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τα οποία αποτελούν μέρος των στοιχείων που συλλέγει και αναλύει το ομοσπονδιακό «Σύστημα Εντοπισμού Ηλεκτρονικής Παρείσφρησης» .

Το ΕΡΙC έδωσε μάλιστα χτες στη δημοσιότητα κυβερνητικό υπόμνημα, το οποίο πήρε στην κατοχή του υπό το Νόμο Ελευθερίας της Πληροφορίας, που φανερώνει πως το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο πως τα άρθρα του νομοσχεδίου με την ονομασία «ΦΙΝΤΕΝΤ» παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία. Αλλα στοιχεία του Κέντρου Προστασίας της Ιδιωτικής Πληροφορίας φανερώνουν ότι η σημερινή και ενδεχομένως και οι μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν το σχέδιο ΦΙΝΤΝΕΤ δήθεν για λόγους «εθνικής ασφάλειας», επιχειρώντας «να εφαρμόσουν ιδεοληψίες περί εθνικής άμυνας του 20ού αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ασφάλειας τηλεπικοινωνιών του 21ου»...

Προ μηνών, το EPIC είχε προειδοποιήσει πως ένα παρόμοιο ομοσπονδιακό σχέδιο, με την επωνυμία «Πρόγραμμα Κρίσιμης Υποδομής», διακύβευε τις πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών.

Ο Μπάρι Στάινχαρντ, διευθυντής της «Ενωσης Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών», οργάνωση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στις ΗΠΑ αγώνα κατά του παγκόσμιου παρακυβερνητικού δικτύου παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών ΕΣΕΛΟΝ, εκτόξευσε και αυτός βέλη κατά του ομοσπονδιακού προγράμματος ΦΙΝΤΝΕΤ, λέγοντας πως εάν η ομοσπονδιακή νομοθεσία χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση υπηρεσιών όπως το FBI, τότε θα ξεκινήσει - επί της ουσίας θα... ενταθεί... και θα «νομιμοποιηθεί» - ο έλεγχος στη χρήση που κάνουν απλοί πολίτες σε κόμβους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και άλλων δικτύων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχεδιάζουν τη θεσμοθέτηση του ΕΣΕΛΟΝ! (2002-08-23 00:00:00.0)
Μια ιστορία τουλάχιστον πέντε ετών ... (2000-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ