Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διώκουν πειθαρχικώς συνδικαλίστρια καθηγήτρια

Η Ρένα Τερζηβασιλειάδου καλείται στο Πειθαρχικό γιατί υπερασπίστηκε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο χώρο του 1ου Λυκείου Νεάπολης

Αντιμέτωπη με πειθαρχική δίωξη βρίσκεται η συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της Γ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ρένα Τερζηβασιλειάδου, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των μαθητών στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Η εκπαιδευτικός κλήθηκε να παρουσιαστεί σήμερα στο Β` ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης κατηγορούμενη για την αντιδικία που είχε με τον διευθυντή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης Γ.Παπαδόπουλο, όταν αυτός στη διάρκεια των περσινών μαθητικών κινητοποιήσεων επιτέθηκε εναντίον μαθητών, μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό έξω από την πόρτα του σχολείου.

Ερωτηματικά γεννά πάντως και η περίοδος που κινήθηκε η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης (δυο μέρες πριν την απεργία των εκπαιδευτικών), αφού η υπόθεση είχε παραμείνει στα αρχεία της υπηρεσίας για 9 ολόκληρους μήνες. Η διοικητική δίωξη της είχε ανακοινωθεί τον Απρίλη του 1999. Και ενώ όλοι θεώρησαν ότι μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις από μαζικούς φορείς η υπόθεση θα έμπαινε οριστικά στο αρχείο, τη Δευτέρα 31 Γενάρη, κοινοποιήθηκε στη Ρ. Τερζηβασιλειάδου η παραπομπή της στο Πειθαρχικό. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η καθηγήτρια, η οποία είναι και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Νεάπολης, είναι πως α) άσκησε δημόσια κριτική στον προϊστάμενό της - διευθυντή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης, β) εκδηλωνόταν υπέρ του ΚΚΕ και γ) χρησιμοποίησε τη δημοσιοϋπαλληλική της ιδιότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα των ΚΝΕ - ΚΚΕ.

Οι 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σε παλιότερη ανακοίνωσή τους, δήλωναν πως πρόκειται για πολιτική δίωξη, που παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, μετατρέπει σε πειθαρχικό παράπτωμα μια πολιτική διαμάχη και «ποινικοποιεί» το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και στο χώρο του σχολείου.

Από την πλευρά της η Ρένα Τερζηβασιλειάδου δηλώνει πως η πειθαρχική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος της «είναι καθαρά πολιτική δίωξη έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στην έκθεση ένορκης διοικητικής εξέτασης και στο χαρακτηρισμό των πειθαρχικών αδικημάτων. Είναι πολιτική επιλογή, με συγκεκριμένη στόχευση εναντίον της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο δικαίωμα να έρχεται σε επικοινωνία με τη νεολαία. Είναι πολιτική επιλογή, η οποία στρέφεται εναντίον του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνικοπολιτική ζωή. Στρέφεται εναντίον του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης εντύπων και ιδεών. Η δίωξή μου εντάσσεται γενικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την πολιτική και συνδικαλιστική έκφραση στο χώρο της εκπαίδευσης στα όρια της ανεπαρκούς από το κράτος πολιτικής».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕ ΕΣΑΚ των εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης τονίζει πως «δεν είναι τυχαίο ότι η υπόθεση ανασύρθηκε δύο μέρες πριν την απεργία του κλάδου. Προφανής ο σκοπός των αρμοδίων, να τρομοκρατήσουν, όχι τη συναδέλφισσα, αλλά τους καθηγητές και γενικότερα κάθε εργαζόμενο. Νομίζουμε ότι κάθε απόπειρα της κυβέρνησης, για να περισταλούν τα κεκτημένα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και πολιτικής - συνδικαλιστικής δράσης, θα πέσει στο κενό και εκθέτουν όσους τα μηχανεύονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ