Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνει τη διαρροή μαθητών από το Λύκειο

Με αλχημείες προσπαθεί για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», δύο μέρες πριν τις απεργίες δασκάλων και καθηγητών. Επιχειρώντας, όμως, να απαντήσει σε στοιχεία της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μαθητών της Γ' Λυκείου, εξαιτίας της «μεταρρύθμισης», μειώθηκε από 120.000 που ήταν πέρσι σε 75.000 φέτος, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποκαλύψει ότι οι μαθητές της φετινής Γ' Λυκείου δεν είναι 75.000, αλλά 72.500, δηλαδή ακόμα λιγότεροι.

Το υπουργείο Παιδείας, σε σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι «οι μαθητές που αποφοίτησαν πέρσι από το Λύκειο ήταν 85.000 και όχι 120.000, όπως αναληθώς ισχυρίζεται η ΟΛΜΕ». Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, 85.000 ήταν οι απόφοιτοι μόνο του Γενικού Λυκείου και η ΟΛΜΕ κάνει συγκρίσεις του αριθμού των φετινών μαθητών του «Ενιαίου» Λυκείου με τον περσινό αριθμό μαθητών όλων των τύπων του Λυκείου που ενιαιοποιήθηκαν με το νόμο 2525 στο μοναδικό πια τύπο Λυκείου, το «Ενιαίο»..

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται, επίσης, στο ζήτημα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι ο αριθμός τους «λόγω των μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών της τελευταίας τριετίας (22.000) μειώθηκε από 18.000 το 1997-'98 στις 13.000 το 1999-2000». Η μείωση αυτή, βέβαια, δεν προέρχεται από τους διορισμούς, που με βάση τις πραγματικές ανάγκες παραμένουν ανεπαρκείς, αλλά έχει σχέση και με την πολιτική των αντιπαιδαγωγικών συμπτύξεων τμημάτων και συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπάρχουν σημαντικά κενά.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας απαντά στους εκπαιδευτικούς που πίστεψαν ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα τους εξασφάλιζε το διορισμό τους και οι οποίοι πέτυχαν αλλά δε διορίστηκαν, λέγοντας ότι «γνώριζαν τους όρους του διαγωνισμού». Το ΥΠΕΠΘ επισημαίνει ότι «ο Νόμος 2525 κατάργησε την επετηρίδα κάθε είδους και καθιέρωσε σύστημα εισαγωγικής και συνεχούς αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τόσο κατά την είσοδό τους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους μέσα σ' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ