Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μύθος και πραγματικότητα

Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Ημαθίας προς γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς για τα «πορίσματα» της Επιτροπής Καζάζη

«Επιτροπή Καζάζη: Μύθος και πραγματικότητα. Ενα ακόμα εύρημα για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, σχετικά με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Δημόσια Εκπαίδευση». Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Ημαθίας σε ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οσον αφορά τα «πορίσματα» αυτής της επιτροπής, η ΕΛΜΕ Ημαθίας επισημαίνει ότι άλλα είναι προφανή και άλλα δείχνουν ότι υπάρχει (;) παιδαγωγική άγνοια. «Πάντως, όλα αφήνουν ανέπαφη την κυβερνητική πολιτική στην παιδεία».

«Προφανή, γιατί δε χρειαζόταν να συσταθεί επιτροπή για να προτείνει π. χ. την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (αμφιβάλλουμε αν εννοεί ουσιαστική επιμόρφωση), αίτημα δεκαετιών του κλάδου μας, που καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει ικανοποιήσει. Παιδαγωγικής άγνοιας, γιατί: Προτείνουν σχεδόν διπλασιασμό των ημερών εξετάσεων. Εκεί που οι μαθητές έτρεχαν "κατοστάρι", τώρα τους βάζουν να τρέξουν "μαραθώνιο"», επισημαίνεται στην ανοιχτή επιστολή.

«Προτείνουν τη μείωση της εξεταστέας ύλης, η οποία όμως θα ανακοινώνεται 30 μέρες πριν τις εξετάσεις. Αγνοούν ότι ο καθηγητής θα "τρέχει" όλη τη χρονιά για να καλύψει την ύλη σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών, με πολλά τουλάχιστον αντιεκπαιδευτικά βιβλία με μεγάλο όγκο ύλης, κομμάτια της οποίας είναι πανεπιστημιακού επιπέδου», σημειώνεται. «Αγνοούν οι της επιτροπής ότι στα περισσότερα μαθήματα, κύρια σ' αυτά της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, η ύλη παρουσιάζει μια συνέχεια και δεν είναι δυνατόν στο παραπέντε να αφαιρεθεί μέρος της (μέχρι και 50% ανακοινώθηκε για εντυπωσιασμό)».

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας απευθύνει συγχρόνως και σειρά ερωτημάτων: Θεωρούν ασήμαντο παράγοντα ότι οι μαθητές εξαιτίας της συγκεκριμένης «μεταρρύθμισης» εξαναγκάζονται στην ουσία να φοιτήσουν και στα φροντιστήρια; Σκέφτηκαν ποια θα είναι η τύχη των μαθητών των ΤΕΕ και άραγε δε γνωρίζουν ότι τους προορίζουν για φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς αξιώσεις; Γιατί δεν απάντησαν για ποιο λόγο συνδέθηκε το Λύκειο με το Πανεπιστήμιο; Δε σκέφτηκαν ότι η διδασκαλία στα σχολεία τελειώνει αρχές Μάη και ότι αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε διαρκή εξεταστικά κέντρα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ