Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική δράση για τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία

Πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Μέγαρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Μέγαρα
Η είδηση πριν μερικές βδομάδες για αναστολή από τα τέλη Ιούνη της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση, αφήνοντας υγειονομικά «ακάλυπτη» μια περιοχή με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές, σήμανε συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία υποφέρει από την εκκωφαντική έλλειψη δημόσιων δομών Υγείας.

Πρόσθετα σε αυτά, ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διαμηνύσει μέσω των προγραμματικών της θέσεων ότι «τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης», εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα υποβάθμισή τους και την επιβολή νέων τοπικών φόρων στο όνομα της διατήρησης των όποιων υποβαθμισμένων δομών...

Τεράστιες ελλείψεις στις μονάδες ΠΦΥ - Μεγάλη επιβάρυνση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία, σήμερα υπηρετούν μόνο 4, εκ των οποίων ο ένας είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ο ένας είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και ένας ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα βασικές ειδικότητες, όπως γυναικολόγος και οφθαλμίατρος, ενώ ακόμη και όσες υπάρχουν είναι μονήρης: Ενας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και αυτός επικουρικός, μια ακτινολόγος επικουρική (που κινδυνεύουν με απόλυση), ένας μικροβιολόγος. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη και η φύλαξη του Κέντρου Υγείας είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά περιστατικά κλοπών, φθορών του εξοπλισμού, επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος των υγειονομικών.

Ανύπαρκτες ουσιαστικά είναι οι δημόσιες μονάδες Υγείας και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Μεγαρέων: Στη Νέα Πέραμο υπάρχει μόνο ένα δημοτικό ιατρείο! Στην Κινέτα δεν υπάρχει καν περιφερειακό ιατρείο. Στο Αλεποχώρι, ο γενικός γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο έχει μετακινηθεί όπως προαναφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Στην ευρύτερη περιοχή, το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας λειτουργεί μόνο για δύο πρωινά τη βδομάδα και στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν ιατρό, που μετακινείται δύο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας...

Στη νυχτερινή βάρδια, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας βρίσκονται μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένας νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τη ζέστη.

Αντίστοιχα, στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας).

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εργαζόμενοι και κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που στενάζει από τη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (από 23,33 εκατ. ευρώ το 2017 σε 9,79 εκατ. ευρώ το 2018), με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού κατάσταση αποτυπώνεται βέβαια η συνολική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Μια στρατηγική που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα και περικόπτει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Συντονισμός δράσης σωματείων και φορέων Δυτικής Αττικής

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση άμεσα αντέδρασαν το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Πριν από λίγες μέρες, οργάνωσαν επιτυχημένα έκτακτη σύσκεψη σωματείων και φορέων προκειμένου να μπει φρένο και να συντονίσουν τη δράση τους για την Υγεία, διεκδικώντας:

  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους. Να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία.
  • Να δημιουργηθούν Περιφερειακά Ιατρεία σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι.
  • Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσωπικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Συνταξιούχων Μεγαρέων, η Κοινότητα Πακιστανών Μεγάρων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ν. Περάμου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Ν. Περάμου και ο Αθλητικός Ομιλος Μεγαρέων.

Συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Μεγαρέων, εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και κάτοικοι της περιοχής.

Πετυχημένη κινητοποίηση, αφετηρία για ενίσχυση της πάλης

Με κοινή απόφαση των σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οργανώθηκε χτες βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Μεγάρων, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς.

Παραβρέθηκε επίσης ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ακόμη ο Σταύρος Φωτίου, αντιδήμαρχος Νέας Περάμου, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Σωτήρης Καστάνης, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Μεγάρων.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυναν τρεις μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Περάμου, αναφερόμενοι στις ανάγκες των ανθρώπων για Παιδεία, Υγεία κ.λπ. που πρέπει να ικανοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να είναι απόλυτα δωρεάν.

Από την πλευρά τους, ο Δημήτρης Τσολιάκος και η Σοφία Σακελλαρίου, κάτοικοι των Μεγάρων, ανέδειξαν την ανάγκη να μείνει το Κέντρο Υγείας Μεγάρων 24 ώρες ανοιχτό και να είναι στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ο Κωνσταντίνος Παπαπαύλου, γραμματέας των Συνταξιούχων Μεγάρων, στηλίτευσε την απαράδεκτη απόφαση περιστολής της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

Ενώ ο Νίκος Τουτουντζάκης, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εξέφρασε την απαίτηση να εξασφαλιστεί στους κατοίκους της περιοχής η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και τις εξελίξεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έγινε από τον Μανώλη Βαρδαβάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Λυτάρα, με κεντρικό σύνθημα «Το Κέντρο Υγείας να μπει σε εφημερία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία».

Καμιά ανοχή στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και στις αιτίες της

Στην κεντρική ομιλία, ο Μ. Βαρδαβάκης μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Ακόμη και πριν την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του, το ΚΥ Μεγάρων δεν μπορούσε να καλύψει, λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτελέσματα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους, ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας, που έχουν ανάγκη και δικαιούνται (...).

Δεσμευόμαστε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή. Για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή όσων περισσότερων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, να μη δεχθούν να θυσιάσουν την υγεία τους, την υγεία των παιδιών τους, για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί αυτή είναι η αιτία για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι η ανικανότητα ή κακοδιαχείριση, όπως ορισμένοι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε.

Στόχος τους είναι να εξοικονομούν κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (...) Θέλουν να γίνουμε συνολικά οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί, πιο υποταγμένοι, για να ξαναρχίσει η "ανάπτυξη" πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων. Γι' αυτόν το λόγο παίρνουν παρόμοια μέτρα, συντονισμένα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το ζήτημα της Υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη ή μη υγειονομικών μονάδων, αλλά είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει πρώτα από όλα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, αφορά το περιβάλλον, αφορά το αν οι λαϊκές οικογένειες καλύπτουν τις ανάγκες τους για διατροφή, θέρμανση, ρουχισμό, αφορά τις συνθήκες εργασίας και κατοικίας, τις ανάγκες για ανάπαυση, ελεύθερο χρόνο, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αλλωστε, ζούμε σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να θρέψει όλα της τα παιδιά και με το παραπάνω. Η Ελλάδα έχει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό που σήμερα το τσακίζει η ανεργία, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, κατάλληλο μεσογειακό κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πλεονεκτική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, πρέπει να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες. Αγώνες που στρέφονται όχι μόνο ενάντια στο έναν ή στον άλλο αντιλαϊκό νόμο, όχι μόνο ενάντια στη μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά συνολικά ενάντια στον κοινό μας εχθρό, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος τους και η ΕΕ και το ΔΝΤ που τους στηρίζουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα και το Σάββατο για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας (2021-05-18 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων (2019-10-04 00:00:00.0)
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το ΚΥ Μεγάρων (2019-10-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για την Υγεία (2019-07-20 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην περιστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (2019-06-25 00:00:00.0)
Συρρικνώνεται η λειτουργία της μοναδικής δημόσιας δομής Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού (2019-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ