Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ.-- Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή καθώς πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο νησί Γκραν Κανάρια των ισπανικών Καναρίων νήσων. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το Σάββατο κοντά στην πόλη Τεχέδα, προχωρεί σε πολλά μέτωπα, ενισχυόμενη από έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας. Είναι η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που η Τεχέδα εκκενώνεται εξαιτίας πυρκαγιάς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα περιμένει να διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Σεπτέμβρη, πριν παρουσιάσει το πολιτικό σκέλος του υποτιθέμενου «ειρηνευτικού σχεδίου» για το Παλαιστινιακό που προβάλλει εδώ και μήνες σαν τη «Συμφωνία του Αιώνα» μολονότι το έχει ήδη απορρίψει εκ προοιμίου η Παλαιστινιακή Αρχή. Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας παρουσιάστηκε στα τέλη Ιούνη στο Μπαχρέιν από τον γαμπρό του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη μέσα σε μια δεκαετία.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία δεν θα αναπτύξει νέους πυραύλους εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν παρόμοια αυτοσυγκράτηση σε Ευρώπη και Ασία μετά την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη INF, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. «Συνεχίζουμε να επιμένουμε σ' αυτό. Αν δεν υπάρξουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη (ανεπτυγμένα από την Ουάσιγκτον), δεν θα κάνουμε τίποτε εκεί», είπε.

ΣΑΝΑΑ.-- Τεράστιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έρημο της νοτιοανατολικής Σαουδικής Αραβίας χτύπησαν με πυραύλους, που μετέφεραν και εξαπέλυσαν, τουλάχιστον 10 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σάββατο Υεμενίτες σιίτες Χούτι αντικαθεστωτικοί που αντιστέκονται από το Μάρτη του 2015 στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Η εξέλιξη σημειώνεται μερικές βδομάδες μετά το «ρήγμα» στη στρατιωτική συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη, στρατεύματα της οποίας φέρεται ότι σταμάτησαν να συνεργάζονται με το στρατό της Σαουδικής Αραβίας και άρχισαν να συνεργάζονται με αυτονομιστές στην πόλη Αντεν της νότιας Υεμένης.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες όταν φορτηγό που μετέφερε βενζίνη εξερράγη στο δυτικό τμήμα της Ουγκάντας. Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NBS μετέδωσε πως το φορτηγό συγκρούστηκε με άλλα δύο αυτοκίνητα στην περιοχή Ρουμπιρίζι με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύνεκρη έκρηξη.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Κρούσμα του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» επιβεβαίωσαν χτες οι αρχές της ΛΔ Κονγκό στην απομακρυσμένη επαρχία Ουαλικάλε, που ελέγχεται από πολιτοφυλακές, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές που έχουν καταγραφεί προηγούμενα κρούσματα, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα και τη Ρουάντα. Το υπουργείο Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε επίσης ένα τρίτο κρούσμα της ασθένειας στην περιοχή του Νότιου Κίβου, περισσότερα από 700 χιλιόμετρα νότια από το σημείο που είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα του «Εμπολα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ