Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Επτά κοινοπραξίες διεθνών μονοπωλίων διεκδικούν την ανέγερση του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Μπελέν της Βουλγαρίας (κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ και δυνατότητας παραγωγής ρεύματος 2.000 μεγκαβάτ) ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούτζκα Πέτκοβα, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους είναι η ρωσική «Rosatom», η κινεζική κατασκευαστική CNNC, η κορεατική «Hydro&Νuclear Power Co» και η αμερικανική «General Electric».

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Αραβικά δίκτυα επανέφεραν στο προσκήνιο πληροφορίες πως η Τουρκία σχεδιάζει το φθινόπωρο τα εγκαίνια και δεύτερης στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, πέρα από την πρώτη που ονομάζεται Tariq bin Ziyad και λειτουργεί από το 2015 ο τουρκικός στρατός στο εμιράτο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η τριμερής προεδρία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν κατάφερε ούτε χτες (όπως συμβαίνει τους τελευταίους 10 μήνες) να συμφωνήσει στη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης, εξαιτίας των προσπαθειών του προέδρου των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, και του προέδρου των Κροατών Ζέλικο Κόμσιτς να προωθήσουν σχέδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο προκαλεί την έντονη αντίδραση του προέδρου των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που έχει ταχθεί από την αρχή κατά της ένταξης της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, καθώς προτιμά πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΚΑΪΡΟ.-- Νέα έκθεση της «Morgan Stanley» συμπεριλαμβάνει την Αίγυπτο στη λίστα των χωρών με τις «καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών», θεωρώντας ότι αποτελεί υπόδειγμα ως προς την υλοποίηση «μαζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων» μέσα στην τελευταία τριετία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την επαναφορά μεσαιωνικών αντιλήψεων Ορθόδοξων Εβραίων σε βάρος γυναικών ενθαρρύνει ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ψήφους. Χτες αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, που είναι ο ακραίος Ορθόδοξος Εβραίος Ισαάκ Βανκίν, ανέθεσε σε κρατική διαφημιστική εταιρεία την παραγωγή βίντεο για την τηλεόραση και τις ψηφιακές πλατφόρμες επιδιώκοντας... να «καταστήσει πιο ελκυστική την αντίληψη για τις ιεροτελεστίες καθαρμού» γυναικών μετά την έμμηνο ρύση.

ΣΑΝΑΑ.-- Αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά και στην περιφέρεια σε περιοχές υπό τον έλεγχο Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι πραγματοποίησαν το τελευταίο 48ωρο μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, σε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση των τελευταίων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της νοτιοανατολικής Σαουδικής Αραβίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αεροπορική επιδρομή σε βάρος διοικητή της οργάνωσης Σομαλών τζιχαντιστών Αλ Σαμπάμπ παραδέχθηκε χτες ο αμερικανικός στρατός πως πραγματοποίησε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή Ουνιο Μπάροου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ύποπτου τζιχαντιστή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών σημειώθηκε αργά χτες το απόγευμα σε περιοχή βορείως της Βαγδάτης, όπου φυλάσσουν πολεμικό υλικό πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται κυρίως από το Ιράν. Το συμβάν είναι το πιο πρόσφατο από μία σειρά «μυστηριωδών» εκρήξεων σε αποθήκες πυρομαχικών που βρίσκονται κοντά σε θέσεις πολιτοφυλακών που στηρίζονται από το Ιράν. Τον περασμένο μήνα διεθνή πρακτορεία είχαν αναφέρει πως ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εξαπολύσει επιθέσεις κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ