Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - G7
Παζάρια για συνάντηση Τραμπ - Ροχανί...

Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ (αριστερά) με τη γαλλική ηγεσία την Κυριακή
Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ (αριστερά) με τη γαλλική ηγεσία την Κυριακή
ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G7) στο Μπιαρίτζ της νοτιοδυτικής Γαλλίας έγινε πεδίο ιδιαίτερα σκληρών παζαριών, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Ιράν. Επιχειρήθηκαν προετοιμασίες για μία πιθανή συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Ιράν, ώστε να αποκλιμακωθεί η τεταμένη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς σημαντικοί εταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ (π.χ. χώρες ΕΕ, Ιαπωνία κ.ά.) δυσφορούν από την περσινή απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 και να επιβάλει ασφυκτικές κυρώσεις στο Ιράν, επειδή θίγει δικά τους σημαντικά συμφέροντα σε επίπεδο γεωπολιτικής και μονοπωλίων...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για παράδειγμα, μετά από σειρά αντιφατικών δηλώσεων που έκανε το Σαββατοκύριακο, εμφανίστηκε χτες πρόθυμος για μία συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του «υπό τις σωστές συνθήκες». Εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για την ξαφνική εμφάνιση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Μπιαρίτζ, όπου είχε σημαντικές συναντήσεις και επαφές 3,5 ωρών. Πρόσθεσε πως είχε «θετικά συναισθήματα» για την προοπτική μίας «νέας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν». Προσπαθώντας να αποδείξει ότι η πολιτική υπέρτατης πίεσης έναντι της Τεχεράνης αποδίδει, τόνισε: «Το Ιράν δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν πριν 2,5 χρόνια, όταν ανέλαβα...».

Βέβαια, το Σάββατο ο Τραμπ χαρακτήρισε το Ιράν «νούμερο 1 χώρα στην τρομοκρατία». Χτες, πάλι, είπε πως «οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν το Ιράν ξανά πλούσιο» εάν σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν επιδιώκει την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης, αλλά να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων. Τέλος, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει «ενιαία» στάση στους κόλπους του G7 για το Ιράν, ο Τραμπ πρόσθεσε πως και οι επτά χώρες έχουν για το Ιράν «κοινό στόχο να εξασφαλιστεί ότι η χώρα αυτή δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα...».

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μακρόν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ιράν, εκτιμώντας αφενός ότι στη Σύνοδο του G7 «δημιουργήθηκαν συνθήκες» για μία τέτοια συνάντηση, αφετέρου ότι «τίποτε δεν είναι σίγουρο, γιατί τα πράγματα είναι εμφανώς ευαίσθητα».

Πιο θετική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που αναγνωρίζοντας σε πόσο δύσκολο και κρίσιμο σημείο έχει κλιμακωθεί η ένταση στον Περσικό, εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έγινε «εποικοδομητική συζήτηση» για το Ιράν, ενώ με την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών «έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά». Και κατέληξε: «Δεν θέλουμε το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα, αλλά η λύση στην κρίση πρέπει να δοθεί με πολιτικά μέσα».

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ροχανί φάνηκε να ενισχύει τα παζάρια για μία πιθανή συνάντησή με τον Τραμπ, δηλώνοντας, απευθυνόμενος πιθανώς σε εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους: «Το Ιράν εξασφαλίζει τα εθνικά του συμφέροντα με τα χέρια της ισχύος και της διπλωματίας. Αυτοί που σκέφτονται ότι το ένα χέρι είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα σφάλλουν!».

Το ρόλο της διπλωματίας προωθεί δραστήρια ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, που μετά τις επαφές στη Γαλλία, μετέβη στο Πεκίνο συναντώντας τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, για να του παρουσιάσει ένα 25ετή οδικό χάρτη για τη σύσφιξη διμερών, στρατηγικών σχέσεων.

Νέες απειλές για το τάνκερ «Adrian Darya-1»

Τη Δευτέρα, με μία ανάρτηση στο «Τουίτερ» και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον επανέλαβε τις απειλές των ΗΠΑ σχετικά με το ιρανικό τάνκερ που συνεχίζει την πορεία του στη Μεσόγειο.

Ο Μπόλτον τόνισε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες να σταματήσουν οι προσπάθειες του Ιράν να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να παραβιάσει τις κυρώσεις». Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες να εμποδίσουν τον ελλιμενισμό του ιρανικού τάνκερ «Adrian Darya-1» (που χτες βράδυ έπλεε μεταξύ νοτιοδυτικής Κρήτης και Λιβύης) στη Μεσόγειο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο προορισμό.

Ιρανός αξιωματούχος ανακοίνωσε χτες ότι το φορτίο του σκάφους πωλήθηκε και ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα αποφασίσει πού θα κατευθυνθεί. Στην Αγκυρα, πάλι, διέψευσαν πρότερες πληροφορίες ότι το ιρανικό τάνκερ είχε χαράξει πορεία για το λιμάνι της Μερσίνας, όπως έδειχναν εξειδικευμένες ιστοσελίδες για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ