Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διπλωματικά παζάρια για εκτόνωση της έντασης

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά) χαμογελούν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά) χαμογελούν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα, που αναπτύσσει εδώ και μέρες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί από την αρχή του καλοκαιριού στον Περσικό Κόλπο με φόντο τις κυρώσεις και τις απειλές των ΗΠΑ. Χτες συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρετίζοντας τη ρωσική πρόταση για την υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης ανάμεσα στο Ιράν και τις γειτονικές χώρες στον Περσικό, με στόχο αφενός την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της Ενέργειας.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και χαιρετίζει «μέτρα για την άρση του αδιεξόδου».

Ο Ζαρίφ τόνισε πως παρουσιάζει «πολλές ομοιότητες με τη δική μας άποψη» η θέση της Ρωσίας για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο. Αναφερόμενος στις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μία «ναυτική δύναμη» στον Περσικό με πρόσχημα την εξασφάλιση της ναυσιπλοΐας, είπε πως πρόκειται για «επιθετικές ενέργειες». Προειδοποίησε δε ότι οι χώρες που εντάσσονται σε αυτόν τον «επιθετικό συνασπισμό» (όπως η Βρετανία, το Μπαχρέιν, η Αυστραλία), «θα πάρουν ένα εχθρικό μονοπάτι έναντι του Ιράν».

Χτες επίσης ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, βρέθηκε στο Παρίσι, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik» αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για τη δημιουργία πιστωτικής γραμμής ύψους 15 δισ. δολαρίων με στόχο την «προαγορά» ιρανικού πετρελαίου, ώστε να αποκατασταθούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου που έχουν διαταραχθεί από τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο βασικός όρος της Γαλλίας για να δοθούν τα χρήματα φέρεται πως είναι να προχωρήσει άμεσα η Τεχεράνη στην τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, ώστε να μην προχωρήσει στις 6 Σεπτέμβρη στο τρίτο «βήμα» παύσης των υποχρεώσεων σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου ή και να ανακαλέσει τα δύο προηγούμενα βήματα.

Την Παρασκευή ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» ανέφερε ότι διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν τη γαλλική πρωτοβουλία με αντάλλαγμα την πλήρη συμμόρφωση του Ιράν με τη συμφωνία του 2015. Η ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ενημερώσει σχετικά τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Μπιαρίτζ, δίχως να καταγράψει ξεκάθαρα την αντίδραση του τελευταίου.

Βρετανικά στρατιωτικά drones

Το ίδιο 24ωρο, ο Βρετανός ναύαρχος Ντιν Μπάσετ μιλώντας στο δίκτυο «Sky News» ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει τηλεκατευθυνόμενα στρατιωτικά αεροσκάφη στον Περσικό, για να «ενισχύσουν» τα πλοία του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι το «Ιράν είναι άμεση απειλή για τα βρετανικά εμπορικά πλοία». Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε τη χρήση βίας «αν καταστεί απαραίτητο».

Σε αυτό το φορτισμένο σκηνικό, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya-1» καταγράφηκε χτες να πλέει 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Τρίπολης στον Λίβανο σε διεθνή ύδατα, αναμένοντας πιθανώς ένα άλλο τάνκερ να πάρει μέρος του τεράστιου φορτίου των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, που μεταφέρει εδώ και μερικές βδομάδες προκειμένου να το περάσει από το Κανάλι του Σουέζ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ιράν και Ρωσίας στον Ινδικό Ωκεανό, που διασαφηνίζεται ότι έχουν ειρηνικό χαρακτήρα και δεν είναι εναντίον τρίτης χώρας, ωστόσο είναι φανερό ότι πρόκειται για απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ για «διεθνή ναυτική δύναμη» στα Στενά του Ορμούζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς παζάρι για «νέα» συμφωνία; (2019-09-25 00:00:00.0)
Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας εκθέτει το λαό σε «διασταυρούμενα πυρά» (2019-08-21 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις σε πολλά ταμπλό (2019-08-20 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» εντάσεις, αντιδράσεις και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (2019-08-17 00:00:00.0)
Αντιθέσεις γύρω από τα σχέδια των ΗΠΑ για ναυτική αποστολή (2019-08-06 00:00:00.0)
Διαφωνίες ΗΠΑ και άλλων «εταίρων» για το ζήτημα των κυρώσεων στο Ιράν (2019-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ