Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προχωρούν τα παζάρια M5S - PD

ΡΩΜΗ.--

«Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση», δήλωσε ο υπηρεσιακός αλλά και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης που συμφώνησαν να σχηματίσουν το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) και το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Το Σαββατοκύριακο ο Κόντε συνέχισε τις επαφές του με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, μεταξύ των οποίων υποστήριξε ότι υπάρχει «καλό πολιτικό κλίμα». Το αργότερο αύριο εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί η πρόταση για το νέο σχήμα, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Ο επικεφαλής του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε ότι «ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου η χώρα να αποκτήσει νέα κυβέρνηση», ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η ώθηση στις επενδύσεις.

Ο ιδρυτής του M5S, Μπέπε Γκρίλο, χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία» τη συμμαχία με το PD που πρέπει το M5S να αδράξει, αφού «δεν θα ξανάρθει» και σχολίασε: «Ας προσπαθήσουμε να ονειρευτούμε, να έχουμε ένα όραμα».

«Παρών» στις ευρύτερες διεργασίες (και εντός ΕΕ), στις οποίες το ιταλικό κεφάλαιο διεκδικεί ενεργότερο ρόλο, δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του PD Ματέο Ρέντσι (αν και έχει διαφωνήσει με τη συνεργασία με το M5S), τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση» που «θα βγάλει τη χώρα από την απομόνωσή της στην Ευρώπη που προκάλεσε ο Σαλβίνι».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» εμφανίζει τη «Λέγκα» - που μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσε με το «Κίνημα» αλλά τον Αύγουστο κατέθεσε πρόταση μομφής - σταθερά πρώτο κόμμα σε πρόθεση ψήφου με 31,8% (τον Ιούλη είχε 35,9%). Το M5S ακολουθεί με 24,2%, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 7 εκατοστιαίων μονάδων, ενώ το PD βρίσκεται σταθερό, σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με 22%.

  • O εκλεγμένος με τη «Λέγκα» δήμαρχος της Φεράρα, Αλαν Φάμπρι, αποφάσισε να βγάλει από τα δημόσια πάρκα τα παγκάκια, με στόχο να... μη βρίσκουν καταφύγιο εκεί οι άστεγοι. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει 385 Εσταυρωμένους για να τοποθετηθούν σε σχολικές αίθουσες, επειδή αποτελεί «ένα συμβολισμό ιστορικό, πολιτιστικό της ειρήνης και της αγάπης... συνδεδεμένο με τις χριστιανικές ρίζες μας και το σεβασμό στις παραδόσεις μας». Την ίδια ώρα σκάφος γερμανικής ΜΚΟ με 100 μετανάστες και πρόσφυγες που παραβίασε χτες την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα, έλαβε άδεια να δέσει σε λιμάνι και να αποβιβάσει τους μετανάστες που μεταφέρει, ενώ θα κατασχεθεί από το ιταλικό Λιμενικό για περαιτέρω έρευνες με το ενδεχόμενο να του επιβληθεί αυστηρό πρόστιμο να είναι πολύ πιθανό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση (2019-09-05 00:00:00.0)
Σκληρό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης (2019-08-28 00:00:00.0)
Ο Σαλβίνι ανοίγει ξανά ενδεχόμενο νέων εκλογών (2019-08-08 00:00:00.0)
«Βήματα» στις διερευνητικές επαφές M5S - PD (2018-04-27 00:00:00.0)
Διερευνητική εντολή στην Καζελάτι (2018-04-19 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (2018-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ