Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς διαγραφή από το ΑΚP o Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταση διεργασιών εντός του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία δείχνουν πιθανώς οι προετοιμασίες που γίνονται για την αποπομπή του ιδρυτικού στελέχους του, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), ενώ για πολλά χρόνια ήταν στενός συνεργάτης με τον σημερινό ηγέτη, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μετά από πολύωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, τη Δευτέρα αποφασίστηκε ομόφωνα ο Νταβούτογλου να παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή (εσωκομματικής) Πειθαρχίας, με πρόταση να διαγραφεί. Μαζί με τον Νταβούτογλου παραπέμπονται και οι για πολλά χρόνια βουλευτές του ΑΚΡ Σελτζούκ Ουζντάγ, Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν και Αμπντουλάχ Μπαστσί. Ολοι παραπέμπονται για παραβίαση των κομματικών αρχών του ΑΚΡ. Αν δεν παρουσιαστούν στο σχετικό όργανο, θα τεθούν εκτός κόμματος αυτομάτως.

Ο Νταβούτογλου είχε αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση αφού παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού, το 2016, μετά από διαφωνίες με την πλευρά Ερντογάν. Εδώ και καιρό, το όνομά του εμπλεκόταν σε διάφορα σενάρια για την ίδρυση νέου κόμματος, που προετοιμάζουν διάφορα διαφωνούντα στελέχη του ΑΚΡ (όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν). Μέχρι πρόσφατα ο ίδιος ο Νταβούτογλου τηρούσε πιο διακριτική στάση απέναντι στην ηγεσία του ΑΚΡ, ωστόσο στις αρχές Ιούλη έθεσε πιο ανοιχτά τους «προβληματισμούς» του. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ανήσυχος γιατί «υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της», μιλώντας για «ολίσθηση» πολλών από τις αρχές του ΑΚΡ, οι οποίοι και πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα». Επέκρινε την ηγεσία του ΑΚΡ για την εκλογική ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη (που αποτελούσε προπύργιό του για χρόνια) και υποστήριξε ότι η σημερινή ηγεσία δεν έχει σωστό όραμα για την οικονομία. «Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι η ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στο στενό σου κύκλο (...) Το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, μιας οικογένειας, μιας ομάδας...», είχε πει ανάμεσα σε άλλα, καλώντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση όπου είχε μιλήσει, ότι «δεν πρέπει να μένετε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να σωπαίνετε όσον αφορά αλήθειες που συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες όταν οι πόρτες ανοίγουν. Χρειαζόμαστε νέα αντίληψη για την πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ