Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω Brexit

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πεδίο σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων έγινε χτες έως αργά το βράδυ η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας καθώς η έναρξη εργασιών της μετά τις θερινές διακοπές μετατράπηκε σε μαραθώνια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που πίεζε μέχρις εσχάτων για Brexit «πάση θυσία», Συντηρητικούς διαφωνούντες και βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντιτάσσονται στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις ήταν τόσο έντονες που κόστισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος εξαιτίας της επιλογής του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να αποχωρήσει και να προσχωρήσει στους αντιπολιτευόμενους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προωθεί επιθετικό και βλαβερό Brexit χωρίς αρχές, με χρήση πολιτικής χειραγώγησης, εκφοβισμούς και ψέματα»! Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (νυν βουλευτής των Συντηρητικών) Φίλιπ Χάμοντ είπε πως θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου αποτροπής του σκληρού Brexit, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν αρκετοί άλλοι βουλευτές» που θα πράξουν το ίδιο. Απέναντι στον Τζόνσον στάθηκε και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και βουλευτής των Συντηρητικών, Νίκολας Σόουμς, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού. Αυτό μολονότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απείλησε με διαγραφή από το κόμμα όσους Συντηρητικούς βουλευτές ψηφίσουν υπέρ ενός νομοσχεδίου για την αποτροπή του σκληρού Brexit στις 31 Οκτώβρη ή απόσχουν από τη διαδικασία, η ψήφιση του οποίου είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ ή πιθανόν σήμερα.

Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, που επικαλέστηκαν μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, ανέφεραν πως ο Μπόρις Τζόνσον μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές στις 10 ή 14 Οκτώβρη (ελάχιστες μέρες, δηλαδή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτώβρη της ΕΕ πριν από την έναρξη του Brexit).

Πιέσεις για εκλογές άσκησε και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το κόμμα του θέλει να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit και να γίνουν γενικές εκλογές «ώστε να τερματίσουμε τη λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητές μας». Ακολούθως κάλεσε το Κοινοβούλιο να σταματήσει την κυβέρνηση από την απεμπόληση «δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων», ενώ αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό Τζόνσον λέγοντας ότι «δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε ηθική ούτε καν κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούσαν ότι είναι «ορατή πιθανότητα» το άτακτο Brexit παρά την κάποια «πρόοδο» σε θέματα διαδικασίας λόγω της αύξησης του χρόνου συναντήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επισήμαναν πως δεν υπάρχουν από τη Βρετανία «συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος των συνόρων Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας» και πως εξεταζόταν το ενδεχόμενο ένα άτακτο Brexit να χαρακτηριστεί «καταστροφή» ισοδύναμη με ισχυρότατο σεισμό ή πλημμύρα ώστε να εκταμιευτεί άμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ, με πρώτη την Ιρλανδία, οικονομική βοήθεια...

Παρέμβαση στην κόντρα Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ έκανε νωρίτερα από την Ιρλανδία όπου μετέβη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, καλώντας την ΕΕ να διαπραγματευθεί «με καλή πίστη» με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit που θα «σέβεται τη βρετανική κυριαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ