Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Εποικοδομητικές» οι επαφές για την επικείμενη σύνοδο του σχήματος της Νορμανδίας

Ενώ οι ΗΠΑ οξύνουν τις πιέσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι σύμβουλοι των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία δεν έχουν καταλήξει σε ημερομηνία για τη Σύνοδο Κορυφής που έχει ανακοινωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη, αλλά έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους», σύμφωνα με τον διευθυντή του Ρωσικού Κέντρου για την Τρέχουσα Πολιτική, Αλεξέι Τσεσνάκοφ.

Τη Δευτέρα στο Βερολίνο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ηγετών «συζήτησαν τους όρους επί των οποίων μπορεί να λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής» και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, δηλαδή αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Τσεσνάκοφ, «η ρωσική αντιπροσωπεία επέμεινε ότι πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής» και σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει «πρόοδος».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των εντεινόμενων παζαριών για την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην «επίλυση» της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να επιβραδύνει την καταβολή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 250 εκατ. δολαρίων για το 2019. Ζήτησε δε από την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να επανεξετάσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης (Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας), προκειμένου να διαπιστώσει αν τα χρήματα χρησιμοποιούνται προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει ότι «τα συμφέροντα των ΗΠΑ έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την εξωτερική βοήθεια» και ότι άλλες χώρες «πληρώνουν δίκαιο μερίδιο».

Πιέσεις με στόχο την Κίνα;

Κι ενώ στελέχη των Δημοκρατικών διαμαρτύρονται λέγοντας ότι η στρατιωτική οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί (και στρατιωτικά) η Ρωσία στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, ρωσικά και ουκρανικά δημοσιεύματα θέλουν την κίνηση Τραμπ να προειδοποιεί την Ουκρανία για το «φλερτ» της με την Κίνα.

Ενδεικτικά, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης Στ. Τκατσένκο αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, στην Ουκρανία, σχολιάζοντας ότι «είναι γνωστός για την αποφασιστική του αντικινεζική στάση και για μια ρεαλιστική προσέγγιση με τη Ρωσία».

«Ο Τζον Μπόλτον είναι βέβαιο ότι έχει πει τόσο στον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών πως η Ουκρανία φλερτάρει στενά με την Κίνα, οπότε η πίεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη από την άποψη της αναχαίτισης της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Τκατσένκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ