Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
«Στρατιωτική ουδετερότητα» λένε τη συνεργασία με ΝΑΤΟ και Ρωσία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νομοσχέδιο επικαιροποίησης της στρατιωτικής «ουδετερότητας» της Σερβίας, που ψηφίστηκε για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, προωθείται και πάλι στη βουλή στις αρχές Οκτώβρη, με κάποιες διαφοροποιήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη «Στρατηγική Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας» επιβεβαιώνει την αποχή της Σερβίας από «κάθε στρατιωτικό οργανισμό ή συμμαχία». Σε σύγκριση ωστόσο με το ψήφισμα του 2007, το νέο σχέδιο ψηφίσματος έχει κάποια διαφοροποίηση, όπως π.χ. ότι σήμερα «δεν αποκλείεται» ο κίνδυνος στρατιωτικής επίθεσης κατά της Σερβίας. Επίμαχο διαφαίνεται επίσης το σημείο που αφορά τις σχέσεις της Σερβίας με τη Σερβική Δημοκρατική Οντότητα (Republika Srpska) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς αναφέρεται πως «η διαφύλαξη της Republika Srpska ως οντότητας εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον και η βελτίωση της θέσης των Σέρβων στην περιοχή και στον κόσμο έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια και την άμυνα της Δημοκρατίας της Σερβίας». Δεν παραλείπεται αναφορά και στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη δοκιμασία για την άμυνα της χώρας» και εκτιμάται ότι «οι αποσχιστικές τάσεις στο Κόσοβο επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια στη νότια Σερβία».

Επίσης, με το νέο σχέδιο για τη Στρατηγική Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας επιτρέπεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις με διεθνείς στρατιωτικούς οργανισμούς και τρίτες χώρες (δεδομένου ότι εδώ και χρόνια η Σερβία πραγματοποιεί γυμνάσια και με το ΝΑΤΟ και με τη Ρωσία). Χρησιμοποιείται βέβαια διαφορετική ορολογία, όπου η συνεργασία με τη Ρωσία χαρακτηρίζεται «επιλογή - δέσμευση», ενώ η συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναφέρεται ως «συμφέρον». Από το 2012 μέχρι σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις της Σερβίας συμμετείχαν σε 112 κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και χώρες - μέλη του Οργανισμού. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν 15 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ