Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Αναζήτηση τρόπων «διάσωσης» της συμφωνίας του 2015

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι σύνθετες διαπραγματεύσεις που είχε τη Δευτέρα στο Παρίσι ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί με υψηλόβαθμους διπλωμάτες από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, με στόχο τη «διάσωση» της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κράτησαν τη Δευτέρα πάνω από 10 ώρες. Ωστόσο, φαίνεται πως θα συνεχιστούν, καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη η διαδικασία για συμβιβασμούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στις σύνθετες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με επίκεντρο τον Περσικό Κόλπο, παραδέχθηκε πως είναι δύσκολες καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να διευθετηθούν», επιβεβαιώνοντας ακολούθως τις πληροφορίες περί γαλλικής πρότασης για την παροχή πιστωτικής γραμμής 15 δισ. δολαρίων στο Ιράν. Χαρακτήρισε πάντως τη διαδικασία «πολύ ευαίσθητη», διαπιστώνοντας πως οι συνομιλητές έχουν «σχετική εμπιστοσύνη».

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί επιβεβαίωσε τις σκληρές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, αλλά και άλλο έναν γύρο διαπραγμάτευσης που είχε στηθεί στη Βιέννη. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πριν αναχωρήσει για το Μπανγκλαντές, έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό δίκτυο «Rossiya24», επισημαίνοντας ότι Ρωσία και Ιράν μοιράζονται κοινές απόψεις. Χαρακτήρισε δε την αποχώρηση των ΗΠΑ πέρσι από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «πλήγμα για το διεθνές δίκαιο που δεν θα έχει ως μόνη απώλεια τη συμφωνία του 2015». Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θέτοντας ως όρο την επιστροφή τους στη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία και εγκατέλειψαν μονομερώς πέρσι το Μάη. «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ για να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και έχουν υπάρξει αρκετές προσφορές για συνομιλίες, αλλά η απάντησή μας θα είναι πάντα αρνητική», είπε χαρακτηριστικά ο Ροχανί σε ανοιχτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από τον ιρανικό κρατικό ραδιοσταθμό.

Ιαπωνικό ...«μάλλον όχι»

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις σε συμμάχους και εταίρους για συνδρομή στη λεγόμενη «ναυτική δύναμη» της επιχείρησης «Sentinel» με πρόσχημα την «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Ωστόσο, οι πιέσεις δεν έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα, παρά τις θετικές απαντήσεις που έχουν δώσει έως τώρα μόνο η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χτες πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας «Yomiuri Shimbun», που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, ανέφεραν πως το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας δεν σκοπεύει να στείλει ναυτικές δυνάμεις για να ενταχθούν στην αποστολή των ΗΠΑ, αλλά να στείλει σκάφη που θα συλλέγουν πληροφορίες στην περιοχή με στόχο την αξιοποίησή τους για ιαπωνικά συμφέροντα.

Δεν δίνει γεωγραφικό στίγμα το «Adrian Darya-1»

Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya-1», που έως το απόγευμα της Δευτέρας έπλεε μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, σταμάτησε την εκπομπή του συστήματος AIS που επιτρέπει τον εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης του σκάφους. Η εξέλιξη τροφοδότησε φήμες, έπειτα και από σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πως το τεράστιο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο αξίας άνω των 130 εκατ. δολαρίων σκοπεύει να προσεγγίσει το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας (όπου υπάρχει και ρωσική ναυτική βάση)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ