Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η Γερμανία παρατείνει την απαγόρευση στις εξαγωγές όπλων

Ενώ η Ρωσία διαφημίζει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «S-300» και «S-400»

ΡΙΑΝΤ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Μετά από διαπάλη μέσα στον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τελικά η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει την απαγόρευση στις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Το «εμπάργκο» είχε επιβληθεί με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη.

Αν και στελέχη της CDU/CSU διαφωνούσαν με την παράταση του εμπάργκο που θα έληγε στις 30 Σεπτέμβρη, η αντίδραση του SPD και άλλοι διεθνείς παράγοντες φαίνεται ότι προς το παρόν υπερίσχυσαν. «Προς το παρόν δεν βλέπω καμία προϋπόθεση για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης», είπε χτες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ζήτησε «διπλωματική λύση για τη σύγκρουση στην Υεμένη».

Στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία εδώ και τέσσερα χρόνια ηγείται της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στο μεταξύ, με μια χαρακτηριστική δήλωση μετά την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν για το θέμα της Συρίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε προχτές στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της, μετά τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Aramco» για τις οποίες κατηγορείται το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει απαντήσει στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου και οι επαφές για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα θελήσει να ενισχύσει τις πυραυλικές της άμυνες μετά από αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε Σαουδάραβας διπλωμάτης στη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta», εκτιμώντας ότι «τα συστήματα "S-400" θα είναι μια από τις πρώτες επιλογές που θα εξεταστούν».

«Η Σαουδική Αραβία, ως γνωστό, χρησιμοποιεί τα αμερικανικά συστήματα Patriot. Συμπερασματικά, τα αμερικανικά όπλα που παρέχονται στη Σαουδική Αραβία αποτυγχάνουν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Από αυτή την άποψη, τα ρωσικά συστήματα "S-400" είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Σαουδάραβες», σημειώνει το στέλεχος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Ρουσλάν Μαμέντοφ, προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να υπολογίσουν όλες τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο ίδιος θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά την επερχόμενη επίσκεψη του Βλ. Πούτιν στη Σαουδική Αραβία, η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει δημοσιευτεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ