Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα στο συνταξιοδοτικό

Από τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας των υγειονομικών στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας των υγειονομικών στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνέχεια στις αγωνιστικές αντιδράσεις που καταδικάζουν τις νέες αντισυνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν δίνουν μια σειρά κλάδοι εργαζομένων στη Γαλλία, την ώρα που η κυβέρνηση μελετά πώς θα στήσει τους νέους γύρους «κοινωνικού διαλόγου» για να αποπροσανατολίσει και να εφησυχάσει τους εργαζόμενους.

Τα νέα μέτρα προωθούνται στο όνομα της μείωσης της λεγόμενης «συνταξιοδοτικής δαπάνης» και μέσα από την κατάργηση ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης (που ίσχυαν για μια σειρά κλάδους, με εργαζόμενους εκτεθειμένους σε δύσκολες συνθήκες δουλειάς) επιταχύνεται η εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω. Μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι σε μια σειρά κλάδους θα αυξηθούν σημαντικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε τομείς όπως οι γιατροί, οι πιλότοι, οι δικαστικοί κ.τ.λ. Ανάμεσα στους κλάδους που ξεχωρίζουν για τη σημαντική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μεταξύ άλλων αναδεικνύουν ότι οι όροι εργασίας εκθέτουν την υγεία τους σε πρόσθετους κινδύνους και γι' αυτό η σχεδιαζόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις, όπως αυτή που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές στις 24 Σεπτέμβρη. Στο Παρίσι θα γίνει συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Την περασμένη Δευτέρα, στους δρόμους της πρωτεύουσας διαδήλωσαν ενάντια στις νέες ανατροπές δικηγόροι με τις μαύρες τηβέννους τους, γιατροί με τις λευκές ρόμπες τους αλλά και πιλότοι με τις στολές.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε γίνει μαζική απεργία στις μεταφορές, την Παρασκευή 13/9.

Πάντως, για να ενισχύσουν την αγωνιστική τους δράση, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιπαλέψουν διασπαστικές τακτικές των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που εστιάζουν στα δεδομένα κάθε κλάδου χωριστά, καλλιεργώντας το συντεχνιασμό και αυταπάτες ότι μπορεί ο ένας ή ο άλλος χώρος να γλιτώσει την επίθεση, υπονομεύοντας τον ενωμένο και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους μαζικά και η νεολαία κατά των αντιασφαλιστικών ανατροπών (2023-03-10 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση των εργαζομένων στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές (2023-01-20 00:00:00.0)
Νέο τριήμερο κινητοποιήσεων από σήμερα (2020-01-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την ανεργία την άλλη Πέμπτη (2013-12-13 00:00:00.0)
Γενική απεργία και κλιμάκωση (2010-10-12 00:00:00.0)
Αυξάνουν τα όρια! (2007-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ