Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέο κόμμα ετοιμάζει ο Ρέντσι

ΡΩΜΗ.--

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι τελικά αποχωρεί από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αλλά και ότι προετοιμάζει την ίδρυση νέας «πολιτικής δύναμης». Ο Ρέντσι είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 2014 έως τις αρχές του 2017. Μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του PD, ο Ρέντσι είχε παραμείνει στο κόμμα, ωστόσο διαφοροποιήθηκε σε διάφορα σημεία από την ηγετική ομάδα του Νίκολα Τζινγκαρέτι. Κατά τις πρόσφατες διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας συγκυβέρνησης, ανάμεσα στο PD και το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), ο Ρέντσι είχε αρχικά διαφωνήσει με τη συνεργασία αυτή, στάση που ωστόσο άλλαξε αργότερα, στο όνομα της ανάγκης «αντιμετώπισης της (ευρωσκεπτικιστικής) "Λέγκας"».

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή του, o Ρέντσι είπε ότι «αποφάσισα να φύγω από το PD και μαζί με άλλους να αρχίσουμε την οικοδόμηση μιας νέας στέγης για να "κάνουμε πολιτική" διαφορετικά... Μετά από 7 χρόνια (ανταλλαγής) φιλικών πυρών νομίζω ότι πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αξίες, οι ιδέες, τα όνειρά μας δεν μπορούν καθημερινά να αποτελούν αντικείμενο εσωτερικών διενέξεων». Πρόσθεσε δε ότι «η νίκη που αποσπάσαμε στο Κοινοβούλιο ενάντια στο λαϊκισμό και τον Σαλβίνι ήταν σημαντική για να σωθεί η Ιταλία, αλλά δεν αρκεί...».

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, ο Ρέντσι συσπειρώνει περίπου 30 βουλευτές που φέρονται έτοιμοι να ενταχθούν στο νέο κόμμα και άρα καθιστούν εφικτή και τη συγκρότηση χωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας.

  • Εκρηξη σημειώθηκε χτες το πρωί στα διυλιστήρια της ENI στην πόλη Σανατσάρο της επαρχίας Πάβια. Σύμφωνα με ΜΜΕ, πρόκειται για κάποια από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ιταλίας, ενώ αντίστοιχη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί το 2016 και το 2017.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ