Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέο τραπέζι διαλόγου με ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ την κατάληξη συμφωνίας έναρξης διαλόγου με ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη βάση μιας κοινής ατζέντας θεμάτων. Τα κόμματα που συμμετέχουν είναι τα μικρότερης δύναμης, κάποια με εκπροσώπηση στη Βουλή, όπως τα Cambiemos (6 βουλευτές), Avanzada Progresista (2 βουλευτές), ΜΑS, Soluciones, ενώ ο Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, έσπευσε να απορρίψει την πρόταση. Να σημειώσουμε ότι τον Γκουαϊδό στηρίζει η μεγαλύτερη ομάδα στη Βουλή, της Mesa de Unidad Democratica (Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας), που έχει τους 93 από το σύνολο των 167 βουλευτών, και μαζί με άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις, κάποιες που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ούγκο Τσάβες, έχουν τα 2/3 του Σώματος που εκλέχτηκε το Δεκέμβρη του 2015, αλλά λόγω μη ορκωμοσίας 4 βουλευτών η λειτουργία του έχει κηρυχθεί άκυρη.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις συζητήσεις στα νησιά Μπαρμπάντος με τη διαμεσολάβηση της Νορβηγίας, που ουσιαστικά τερματίστηκαν όταν η αντιπολίτευση του Γκουαϊδό στήριξε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας. Από το περιεχόμενο της ατζέντας φαίνεται ότι επιδιώκεται, στο όνομα «της συμφιλίωσης, της αρμονικής συμβίωσης και της ειρήνης», ένας συμβιβασμός με τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου. Στα κοινά σημεία της ατζέντας που καταλήχτηκε περιλαμβάνονται: Η επιστροφή του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) στη Βουλή, η σύσταση νέου Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) και εκλογικές εγγυήσεις που πρέπει να συνοδεύουν τις διαδικασίες ψηφοφορίας, η επίλυση της στέρησης της ελευθερίας σε κρατούμενους μέσω μιας επιτροπής αλήθειας σε περιπτώσεις που το επιτρέπει το νομικό σύστημα της Βενεζουέλας, η επιβεβαίωση της υπεράσπισης των ιστορικών δικαιωμάτων της Βενεζουέλας στην περιοχή Εσεκίμπο μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων με τη Γουιάνα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της Γενεύης του 1966, η απόρριψη των οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και η απαίτηση της άμεσης άρσης τους, η εφαρμογή ενός προγράμματος ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα, φάρμακα και προμήθειες για δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, προβλέπεται ότι εφόσον προχωρήσουν αυτά τα σημεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί για επιμέρους συμφωνίες στο θεσμικό, εκλογικό και οικονομικό πεδίο. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Επικοινωνίας, Χόρχε Ροντρίγκες, που έκανε την παρουσίαση, είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των συγκροτημένων οργάνων εξουσίας, Βουλή, Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ομαλοποίηση των λειτουργιών και ξεπέρασμα της ακύρωσης της Βουλής, για να προχωρήσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκλογικές διαδικασίες (βουλευτικές και προεδρικές εκλογές) «σε κλίμα συνύπαρξης, ευρέων εκλογικών εγγυήσεων, πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας». Επίσης, προβλέπεται «η επίτευξη της συνεργασίας στην οικονομία του δημόσιου τομέα με την ιδιωτική επιχείρηση», υποτίθεται για την «ευημερία όλων των Βενεζουελανών».

Τέλος, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στον διάλογο και σε όσα κόμματα στην πρώτη φάση τον απορρίπτουν. Ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «ένα πρώτο πετυχημένο βήμα, απαραίτητο, που ανοίγει όλες τις πόρτες του διαλόγου για την ειρήνη».

Ωστόσο, τα βάρη για το ξεπέρασμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αποτέλεσμα της ξένης ιμπεριαλιστικής ωμής παρέμβασης και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, όπως καταγγέλλει και το ΚΚ Βενεζουέλας, τα επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν την ασυδοσία της εργοδοσίας να εντείνεται, όπως και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ