Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις του Πεκίνου για αμερικανικό αντιτορπιλικό

Αλλά και πρωτοβουλίες για συνεννοήσεις με χώρες της περιοχής

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας αντέδρασε έντονα στην εμφάνιση ενός ακόμα αμερικανικού πολεμικού πλοίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), κοντά στις νήσους Παρασέλ, που το Πεκίνο θεωρεί ότι ανήκουν στην επικράτειά του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «ηγεμονικές ταξιδιωτικές δραστηριότητες» και πρόσθεσε ότι «η Κίνα διατηρεί την αναμφισβήτητη κυριότητα των νησιών της ΝΚΘ και των παρακείμενων υδάτων. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, με όποιον προληπτικό τρόπο κι αν επιλέξει να προκαλέσει ένα πολεμικό πλοίο».

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Wayne E. Meyer» εμφανίστηκε στη ΝΚΘ την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια περιπολίες στην περιοχή, στο όνομα της διασφάλισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τις εδαφικές διαφορές ανάμεσα σε Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής και προσδοκώντας σε συμμαχίες που μπορεί να ωφελήσουν την ευρύτερη γεωπολιτική τους αναμέτρηση με την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες να ανιχνεύσει περιθώρια συνεργασιών με μια σειρά χώρες της ΝΚΘ, παρά τις εδαφικές και άλλες διαφορές τους. Ενδεικτική είναι η κοινή επιτροπή που αποφάσισαν να ιδρύσουν Πεκίνο και Μανίλα, για να διερευνήσουν την πιθανότητα κοινών ερευνών πετρελαίου και αερίου στην περιοχή, ακόμα και σε ζώνες για την κυριότητα των οποίων διαφιλονικούν. Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, Τεοντόρο Λοκσίν, οι δύο πλευρές έχουν ήδη στελεχώσει τις αντιπροσωπείες τους, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της χώρας Ρ. Ντουτέρτε στο Πεκίνο.

Επιπλέον, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, υποδεχόμενος χτες στο Πεκίνο τον Μαλαισιανό ομόλογό του, Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ, ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι δημιουργείται κοινή επιτροπή Πεκίνο - Κουάλα Λουμπούρ για να συζητηθούν οι διμερείς διαφορές σε θαλάσσια ζητήματα, με στόχο την επίλυσή τους. «Συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές μας στη ΝΚΘ κατάλληλα και να εργαστούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη ΝΚΘ», δήλωσε ο Γουάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ