Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πολύτιμη ανταλλαγή πείρας στο Διεθνές Σεμινάριο της ΚΝΕ

Από τις εργασίες του σεμιναρίου
Από τις εργασίες του σεμιναρίου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι αντιπρόσωποι από τις Κομμουνιστικές και Δημοκρατικές Οργανώσεις Νεολαίας που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ το Διεθνές Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΝΕ, ενώ με τις παρεμβάσεις τους συνεισέφεραν στον προβληματισμό.

Το θέμα της συζήτησης ήταν: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων: Η πάλη για τον Σοσιαλισμό συνεχίζεται - Η σημασία του προλεταριακού διεθνισμού και της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών».

Ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου, ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) στη Μόσχα, τον Μάρτη του 1919. Η συγκρότηση της ΚΔ ήταν γνήσιο τέκνο της νικηφόρας Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και αποτέλεσμα της ανάγκης συντονισμού και ενότητας του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβρη του 1919, ιδρύθηκε η Κομμουνιστική Διεθνής Νέων (ΚΔΝ) στο Βερολίνο για την ένωση των επαναστατικών δυνάμεων της νεολαίας, με βάση τη γενική γραμμή της ΚΔ και με πρόταξη διεκδικήσεων για τους όρους εκπαίδευσης, ζωής, δουλειάς της νεολαίας και την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του μιλιταρισμού.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούμε αυτήν τη σημαντική επέτειο για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, αφιερώνοντάς της - μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών - την Κεντρική Εκθεση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της ΚΔ στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άντλησης διδαγμάτων από την πείρα που συσσώρευσε η δράση της».

Υπογράμμισε επίσης ότι «σήμερα, στις συνθήκες που το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα αντιμετωπίζει δυσκολίες, αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός πως υπάρχουν ΚΝ που με τη στήριξη των κομμάτων τους αναπτύσσουν τα επαναστατικά τους χαρακτηριστικά, δεν υποτάσσονται στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, κάνουν σημαντική προσπάθεια να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς με νέους και νέες από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ενώ πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν ανυποχώρητα τις διώξεις, τον αντικομμουνισμό και την κρατική καταστολή. Αποτελεί διεθνιστικό καθήκον της ΚΝΕ, ουσιαστική τιμή της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος, της ΚΔ και της ΚΔΝ, να συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την προσπάθεια με όλες της τις δυνάμεις».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην πλούσια δράση της ΚΝΕ σε όλα τα μέτωπα πάλης και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των Κομμουνιστικών Νεολαιών στην κοινή πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους νεολαιών από όλο τον κόσμο, έγινε ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας, για τις επιτυχίες που έχουν στην κινητοποίηση νέων ανθρώπων και τις δυσκολίες που συναντούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ