Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ματιές στα 45 χρόνια του μοναδικού νεανικού θεσμού

Από το φετινό Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η αναφορά στα 45 χρόνια του μοναδικού αυτού θεσμού. Στον μεγάλο διάδρομο του Πάρκου Τρίτση, οι επισκέπτες συναντούν 15 ταμπλό αφιερωμένα στον χαρακτήρα και την ιστορία του θεσμού. Ξεκινώντας από το 1ο Φεστιβάλ το 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου, γίνονται αναφορές στον Μάνο Λοΐζο, στον Μάνο Κατράκη, στον Γιάννη Ρίτσο, που είχαν σταθερή παρουσία στα πρώτα Φεστιβάλ, αλλά και στην ΚΝίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που δολοφονήθηκε τρεις μήνες πριν από το 6ο Φεστιβάλ και η ΚΝΕ τής έδωσε σε αυτό «την πιο τιμητική θέση».

Ξεχωριστή είναι και η αναφορά στο 17ο Φεστιβάλ, το 1991, μετά την κρίση, που στο ταμπλό υπάρχει το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» από τότε, με τίτλο «Ψηλά ξανά οι σημαίες της ελπίδας» και επισημαίνεται η συμβολή του Φεστιβάλ στη διαδικασία ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Επίσης, αναφορά υπάρχει στο 2010, που το 36ο τότε Φεστιβάλ μετακόμισε για πρώτη φορά στο Πάρκο Τρίτση, αλλά και στο 33ο και το 39ο Φεστιβάλ που κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη, στην πρώτη περίπτωση διέθεσε τα έσοδά του στους πυρόπληκτους της Ζαχάρως και στη δεύτερη έγινε μεγάλη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες που πλήττονταν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Σημειώνεται ακόμα ότι τα Φεστιβάλ από το 2015 έως και πέρσι ήταν ενταγμένα στην πορεία εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ.


Παράλληλα, στο χώρο γίνεται αναφορά σε μια σειρά συστατικά στοιχεία του μοναδικού αυτού θεσμού: Το Φεστιβάλ είναι η μεγαλύτερη συνάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη νεολαία. Στήνεται με την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της Οργάνωσης και αρκεί μια φορά να βρεθεί κανείς σε αυτό για να αντιληφθεί ανάγλυφα τις έννοιες της δημιουργικότητας και της συλλογικότητας. Ο «Οδηγητής» εκτός από συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ είναι και «χορηγός» επικοινωνίας του, μαζί με τον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ «902.gr». Συστατικό στοιχείο επίσης του Φεστιβάλ είναι η Διεθνιστική Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και από το 1ο ακόμα Φεστιβάλ συμμετείχαν πάντα στις εκδηλώσεις του πολλές ξένες Οργανώσεις Νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ