Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ
Απολύσεις συμβασιούχων, ανακύκλωση της υποστελέχωσης και της «ευελιξίας»

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Από κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Στον «αέρα» τινάζεται η λειτουργία της ήδη υποστελεχωμένης Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), καθώς τις προηγούμενες μέρες έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου τεσσάρων εργαζομένων, ενώ το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη λήγουν άλλες δύο συμβάσεις.

Πρόκειται για εργαζόμενους που διαθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή η Κλινική λειτουργεί χωρίς ψυχολόγο, οι παιδοψυχίατροι είναι μόλις 4 (οι 2 συμβασιούχοι) και οι νοσηλευτές 11 (οι 6 συμβασιούχοι), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες και αρκετές να καλύπτονται μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

Υπενθυμίζεται ότι η Παιδοψυχιατρική Κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Ανεπαρκή και προσωρινά «μπαλώματα» με άθλιες εργασιακές σχέσεις

Το παραπάνω φλέγον ζήτημα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και να στελεχωθεί η Κλινική με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να αντεπεξέλθει στις παιδοψυχιατρικές ανάγκες.

Σε... «κακό προγραμματισμό» επιχείρησε να αποδώσει την άθλια κατάσταση ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες, ενώ παρουσίασε ως «λύση» την πρόσληψη έξι νοσηλευτών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας δύο χρόνων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε πρόσληψη ιατρού ειδικότητας Παιδοψυχιατρικής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι»), ομολογώντας ότι «είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθήσαμε να ρυθμίσουμε πολλά από τα κενά τα οποία βρήκαμε μέσα στο καλοκαίρι».

Απαιτείται μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών

«Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πρακτική με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο στελέχωσης, όπως με "μπλοκάκια" και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που οδηγούν στην υποστελέχωση της Κλινικής», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Τα προβλήματα αυτής της Κλινικής είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία ολοένα και περισσότερο και δεν ενδιαφέρεται ούτε για την υγεία ούτε για τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων», σημείωσε.

«Το προσωπικό δεν μπορεί να στηρίζεται σε συμβάσεις μίσθωσης έργου, στα γνωστά "μπλοκάκια", σε υπηρεσιακή απασχόληση μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, ούτε στους επικουρικούς, ούτε σε αυτήν την εναλλαγή των εργαζομένων», πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης.

Και υπογράμμισε:

«Οι πραγματικές ανάγκες σήμερα απαιτούν μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με ευκαιριακές - αποσπασματικές λύσεις, με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης, όπως προκρίνουν η κυβέρνηση και η 7η ΥΠΕ. Ηδη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με κυβέρνηση ΝΔ, έχουν απολυθεί εννιά νοσηλευτές (...) Δηλαδή, απολύσατε εννιά, προσλαμβάνετε έξι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με "μπλοκάκι".

Η Κλινική χρειάζεται μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών για να μπορεί να σταθεί. Δεν είναι ένα μαγαζί, είναι παιδοψυχιατρική κλινική που πρέπει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα και να ανταποκριθεί δωρεάν στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών, με την προϋπόθεση βέβαια της ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών».

Για τη σημασία όλων των παραπάνω, είναι χαρακτηριστικά μια σειρά από στοιχεία:

-- Από το Γενάρη του 2015, που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 360 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.

-- Από το Σεπτέμβρη του 2014, που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου, μέχρι σήμερα, πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής, με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.

-- Πρόκειται για τη μοναδική δομή στην Κρήτη που υποδέχεται παιδοψυχιατρικά περιστατικά με εισαγγελική εντολή, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση.

-- Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, προκειμένου να μεταβεί σε πλαίσιο φιλοξενίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα γιγαντωθούν τα τρομακτικά αδιέξοδα στην Ψυχική Υγεία (2024-07-31 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πέτυχαν να ανασταλεί το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής (2023-02-08 00:00:00.0)
Κλείνουν το μοναδικό παιδοψυχιατρικό τμήμα σε Δυτική Αττική, Πειραιά και Αιγαίο! (2023-02-03 00:00:00.0)
Εγκαινίων ...συνέχεια χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (2022-12-20 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (2022-09-16 00:00:00.0)
Στρατηγική επιλογή η εμπορευματοποίηση (2009-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ