Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Τις αντιδράσεις φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και εργατικών σωματείων έχει ξεσηκώσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Ηδη, με δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, τη Δευτέρα 30/9, φορείς και σωματεία, δήλωσαν την απόφασή τους, με τους αγώνες τους να βάλουν στο συρτάρι τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλων ομίλων για την καύση των απορριμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι δεκάδες φορείς και σωματεία που εναντιώνεται στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων RDF - SRF στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο καύσης και απαιτεί μια σειρά από μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Προκειμένου να καθησυχάσουν τον λαό της περιοχής, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης επιστρατεύουν το σενάριο που διακινείται από τον ΦΟΔΣΑ για λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων ...αλλού, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του σχεδίου της «μεταλιγνιτικής εποχής».

Με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων, η καύση RDF - SRF που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο, όπου κι αν γίνει, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες (polychlorodibenzo-p-dioxins - PCDD) και φουράνια (polychlorodibenzo-p-furans - PCDF). Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια (περιφερική νευρίτιδα), αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση) μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές!

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Πολιτών Μετέωρα, θύμισε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν σχεδιασμοί για τη λειτουργία μονάδας καύσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όμως με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του λαού εμποδίστηκαν. Φαίνεται όμως ότι δεν έπαψαν να παραμένουν στα σχέδια κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. «Η καύση των απορριμμάτων αυτού του τύπου είναι προβληματική για τους κατοίκους, για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Εμείς απαιτούμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις ενάντια στην καύση και απαιτούμε από τον Δήμο να μπει δυναμικά μπροστά και να ενημερώσει τον κόσμο».

Ο Στράτος Φουρλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους», αναφέρεται στις προσπάθειες χωροθετικής προσέγγισης του ζητήματος, δηλαδή για το αν θα λειτουργεί δυτικά ή ανατολικά μια τέτοια μονάδα και πού θα προκύψουν οι επιπτώσεις. «Οποιος νομίζει ότι οι επιπτώσεις της καύσης θα είναι κατά τόπους, μάλλον δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Ο αέρας δεν γνωρίζει σύνορα και δεν σταματάει πουθενά. Οπότε επηρεάζει όλη την πόλη και όχι μόνο το σημείο που θα εγκατασταθεί ή θα λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα», είπε. Και κάλεσε σε κινητοποίηση για την αποτροπή των επικίνδυνων σχεδιασμών.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Παύλου Μελά, Μάριος Παλάντζας, αναφέρεται στις πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων και κομμάτων, θυμίζοντας ότι η απόφαση που επιτρέπει την καύση σκουπιδιών στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ», λήφθηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ για την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών. Κατεύθυνση που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκε ολοκάθαρα στον Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα και στη συνέχεια στους περιφερειακούς σχεδιασμούς.

«Υπεύθυνος γι' αυτήν την πολιτική είναι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, η οικονομία και πολιτική που κάνουν χρυσό το σκουπίδι, όχι για την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για τους λίγους και τα κέρδη τους.

Σήμερα απαιτείται οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η "Λαϊκή Συσπείρωση", οι κομμουνιστές, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην παραπέρα μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδίκησαν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού (2022-06-07 00:00:00.0)
Γιγαντώνεται το έγκλημα με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών (2021-05-12 00:00:00.0)
Να μην προχωρήσει η κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF για καύση στον Βόλο (2020-06-12 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις ενάντια στην αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ για καύση RDF-SRF (2020-03-31 00:00:00.0)
Μαθητική κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ (2019-11-21 00:00:00.0)
Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ (2019-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ