Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιγαντώνεται το έγκλημα με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών

Τη διεύρυνση του καταλόγου αξιοποίησης αποβλήτων ως «εναλλακτικών» καυσίμων και ως απορριμματικής πρώτης ύλης, μέσω της νέας τροποποιητικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως έτσι «γιγαντώνεται το έγκλημα που συντελείται στον Βόλο με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ».

Υπενθυμίζει ότι η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του 2014 για την ΑΓΕΤ στον Βόλο προέβλεπε την αξιοποίηση 1.480.000 τόνων αποβλήτων ανά έτος, από τους οποίους οι 1.015.000 τόνοι ως απορριμματικά καύσιμα, εκ των οποίων πάνω από 400.000 τόνοι διάφορα αστικά απόβλητα προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (Κωδικός ΕΚΑ 19), δηλαδή RDF/SRF.

Ετσι, αναφέρει πως «συνεχίζει να διαμορφώνεται σε εφιάλτη η ζωή και η υγεία των κατοίκων του Βόλου, της Αγριάς και των γύρω περιοχών. Με τη νέα ΑΕΠΟ δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία να μεταφέρει απόβλητα με 4-5 πλοία, 25.000 τον κάθε μήνα στο λιμάνι της. Προβλέπεται η παραλαβή δευτερογενών στερεών καυσίμων (σκουπίδια) υπό μορφή χύδην με φορτηγά (περί τους 20 τόνους ανά δρομολόγιο) και επιπλέον 3.750 τόνων εβδομαδιαίως (!) με containers». Επίσης, συνεχίζει, «εισάγονται και νέοι κωδικοί αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος "chlorine by pass" για την απομάκρυνση του χλωρίου. Σύστημα το οποίο η ΑΓΕΤ θα χρησιμοποιήσει όχι για τη μείωση των καρκινογόνων διοξινών, αλλά για να έχει τη δυνατότητα να καίει περισσότερα σκουπίδια».

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Μαγνησίας να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της υγείας τους, τονίζοντας πως «μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας να βάλουμε τέλος στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Να σταματήσουμε ο Βόλος και η Μαγνησία να μετατρέπονται σε "συλλεκτήρες" απορριμμάτων. Οπως είναι γνωστό, πρόκειται να λειτουργήσουν, εκτός από τη δημοτική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ακόμη δύο ιδιωτικές που θα επεξεργάζονται υπολείμματα της ανακύκλωσης, κακής ποιότητας κομπόστ (CLO), λάστιχα και πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, κ.ά., για την παραγωγή RDF/SRF».

Αναφορικά με τη «νομιμότητα» και τον «κοινωνικό έλεγχο» που υπερασπίζονται ορισμένοι, η ΤΕ Μαγνησίας επισημαίνει ότι «αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για να συνεχίζεται η καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Εξάλλου οι "νόμοι" τους και οι "συμφωνίες" κάθε φορά τροποποιούνται με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Μαγνησίας υπογραμμίζει: «Χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα, ότι και αυτό το έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ, με την αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την εξυπηρέτηση των κερδών των ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ