Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ατελείωτα κέρδη από τα εμβόλια και μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Συνεχώς αναθεωρούν προς τα πάνω τα αναμενόμενα κέρδη τους οι φαρμακευτικοί όμιλοι που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της Covid-19, την ίδια ώρα που οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς αφήνουν τους λαούς εκτεθειμένους στην πανδημία και πηγαίνουν όλο και πιο μακριά τον στόχο της συλλογικής ανοσίας.

Ενόψει της αυξημένης ζήτησης και των νέων παραγγελιών εμβολίων, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» ανακοίνωσε ότι για το 2021 αναμένει κύκλο εργασιών (τζίρο) ύψους 12,4 δισ. ευρώ, αναθεωρώντας την πρόβλεψή της, η οποία μέχρι τώρα κυμαινόταν στα 9 - 10 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της εταιρείας θα πλησιάσουν τα 6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, στο α' τρίμηνο του 2021 ο τζίρος της έφθασε τα 2,05 δισ. ευρώ (από 27,7 εκατ. αντίστοιχα πέρσι), ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 1,13 δισ...

Σύμφωνα με την εταιρεία, για το 2021 έχουν καταγραφεί παραγγελίες για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου. Συνολικά υπολογίζει ότι έως το τέλος του έτους οι δυνατότητες παραγωγής της θα έχουν φθάσει τα 3 δισ. δόσεων, ενώ για το 2022 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer», η οποία συνεργάζεται με την «BioNTech» στην παρασκευή και τη διανομή του εμβολίου, αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον τζίρο του 2021 από το εμβόλιο κατά 70%, στα 26 δισ. δολάρια.

Προσφυγές και παζάρια από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η προσφυγή της Κομισιόν κατά της «AstraZeneca» για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, η οποία ενισχύθηκε με νέες νομικές ενέργειες που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να επιδιώξει πιθανές οικονομικές κυρώσεις. Χτες η υπόθεση οδηγήθηκε σε βελγικό δικαστήριο, με την Επιτροπή να κατηγορεί τη βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία για μη τήρηση του συμβολαίου της και για απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου διασφάλισης της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Στα παζάρια με την εταιρεία, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να δεχθεί την εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου της με την «AstraZeneca» για 300 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, δηλαδή με καθυστέρηση τριών μηνών, υπό τον όρο ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέχρι το τέλος του Ιούνη, δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπεί την ΕΕ. Από τα 300 εκατ. δόσεων που προβλέπονται μέχρι τέλος Ιούνη η εταιρεία έχει παραδώσει 50 εκατ. Παράλληλα η ΕΕ ζήτησε από το δικαστήριο την επιδίκαση συμβολικής αποζημίωσης ύψους ...1 ευρώ για παραβίαση όρων συμβολαίου εκ μέρους της «AstraZeneca». Από την πλευρά του, ο συνήγορος της «AstraZeneca» δήλωσε στον δικαστή ότι η εταιρεία «ελπίζει» να παραδώσει 100 εκατ. δόσεων μέχρι το τέλος του Ιούνη.

Η δε αμερικανική εταιρεία «Novavax» ανακοίνωσε νέα καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων λόγω έλλειψης πρώτων υλών και εξοπλισμού και δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει αίτηση για έγκριση σε ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Αντιφατικές αποφάσεις για το εμβόλιο της «AstraZeneca»

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιφατικές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» από διάφορες χώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Στη Βρετανία στο εξής σε άτομα κάτω των 40 ετών (από κάτω των 30 που ίσχυε) θα προσφέρεται διαφορετικό εμβόλιο, «όπου είναι δυνατόν και μόνο αν αυτό δεν προκαλεί σημαντική καθυστέρηση στην πρόσβαση σε εμβολιασμό», ανακοίνωσε η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), ενώ επαναλαμβάνεται ότι τα οφέλη του εμβολίου «υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

Από την άλλη, στη Γερμανία το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα χορηγείται πλέον σε όλους τους ενήλικες, αντί για μόνο στους άνω των 60 ετών.

Η δε Νορβηγία, όπως και η Δανία, αποφάσισε να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία τα εμβόλια της «AstraZeneca» και της «Johnson & Johnson».

Συνεχίζεται η τραγωδία στην Ινδία - Εξάπλωση στη Νότια Ασία

Την ίδια ώρα, με πάνω από 159,6 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερα από 3,3 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Στην Ινδία ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση έφθασε σε ιστορικό υψηλό το τελευταίο 7ήμερο, με σχεδόν 400.000 κρούσματα και 4.000 θανάτους, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Χτες καταγράφηκαν 3.876 θάνατοι. Συνολικά είναι πάνω από 250.000. Πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν έλλειψη οξυγόνου και άλλου υγειονομικού υλικού. Προχτές βράδυ 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομείο διότι καθυστέρησε να φθάσει δεξαμενοφόρο φορτηγό που θα παρέδιδε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους. Κι ενώ οι αριθμοί της πανδημίας είναι σίγουρα υποτιμημένοι, δεκάδες πτώματα ανθρώπων που πιστεύεται πως έχουν πεθάνει από Covid-19, ξεβράστηκαν στις όχθες του ποταμού Γάγγη, στη βόρεια Ινδία.

Αλλά και συνολικά στην περιοχή της Νότιας Ασίας παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων: Τα νοσοκομεία στο Νεπάλ είναι σχεδόν γεμάτα και «γυμνά» από ιατροφαρμακευτικά μέσα. Το Μπανγκλαντές κατέγραψε επίσης αύξηση κρουσμάτων και το εθνικό lockdown επεκτάθηκε έως τις 16/5, ενώ και στο Πακιστάν παρατηρείται απότομη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Μόλις το 2% έχει εμβολιαστεί στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, ο αριθμός των αχρησιμοποίητων εμβολίων αναμένεται να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια («Moderna» και «AstraZeneca») μέσα στις επόμενες βδομάδες ενώ ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας παραμένει αργός εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και των υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Η Ιαπωνία εισήγαγε 28 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της «Pfizer» στα τέλη Απρίλη, αλλά έχει χρησιμοποιήσει περίπου το 15%, ενώ οι παραδόσεις της εταιρείας πρόκειται να ξεπεράσουν τα 35 εκατ. δόσεων αυτόν και τον επόμενο μήνα. Αν και η χώρα προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει εμβολιαστεί μόλις το 2,2% του πληθυσμού και περίπου 2 εκατ. υγειονομικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να περιμένουν την πρώτη δόση...

«Τρέχουν» για τους εφήβους οι ΗΠΑ, ενώ αλλού δεν έχουν δει ακόμα εμβόλια!

Κι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται να «ανησυχεί» για την παγκόσμια έλλειψη εμβολίων, στη χώρα εγκρίθηκε η επείγουσα χρήση του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» και για εφήβους 12 - 15 ετών, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν δει ακόμη εμβόλια και δεν έχουν εμβολιάσει καν ηλικιωμένους, υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες. Την Τετάρτη, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο γι' αυτές τις ηλικίες και αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ να μην εμβολιαστούν στα αναπτυγμένα κράτη έφηβοι και παιδιά, προτού εμβολιαστούν σε όλες τις χώρες υγειονομικοί και ηλικιωμένοι, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τόνισε την περασμένη βδομάδα ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ