Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμβολιασμός στα νησιά με μετακινήσεις, «εθελοντές», «δωρεές» και ιδιώτες

INTIME NEWS

Τον «καθολικό εμβολιασμό» όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών των νησιών (με εξαίρεση την Κρήτη) «το αργότερο έως τα τέλη Ιούνη», με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson», έβαλε ως στόχο ο Κυρ. Μητσοτάκης, με κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή, μπροστά στον «εθνικό» στόχο της «επανεκκίνησης» του Τουρισμού, διατηρείται η γύμνια στις ελάχιστες δημόσιες δομές Υγείας των νησιών, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να στελεχώσει με προσωπικό τη δημόσια υποτυπώδη ΠΦΥ και να αναπτύξει νέες σύγχρονες δημόσιες μονάδες Υγείας, αλλά μεταθέτει μια ιατρική πράξη, όπως είναι ο εμβολιασμός, σε ΜΚΟ, «ευεργέτες» εφοπλιστές, ιδιώτες, πάντα με ανταλλάγματα και μπόλικο «ξέπλυμα».

Στο πλαίσιο αυτό, χτες ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού σε 32 μικρά νησιά, σε τρεις εβδομάδες θα προστεθούν ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, για να ακολουθήσουν 19 μεγάλα νησιά». Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η «επιχείρηση» δεν σηματοδοτεί καμιά ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημείωσε ότι θα αξιοποιηθούν «εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"», ενώ «προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων», προφανώς με το αζημίωτο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τρόπο που θα γίνονται τα ταξίδια στα νησιά, ενόψει της «επανεκκίνησης» του Τουρισμού, ενώ δεν παρέλειψε να προτάξει ξανά την «ατομική ευθύνη». Εξάλλου, την κοινή διάθεση Ελλάδας - Ρωσίας αφενός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και αφετέρου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασαν κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψή τους ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, και ο Ρώσος συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας, υπουργός Μεταφορών, Β. Σαβέλιεφ.

«Ανοσία» στην Πάτμο με λιγότερους από τους μισούς εμβολιασμένους...

Στο μεταξύ, το πώς εννοεί η κυβέρνηση την «ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού στα μικρά νησιά» φωτίζουν καταγγελίες που έφτασαν χτες στον «Ριζοσπάστη» από την Πάτμο. Σημειώνεται ότι ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 3.500 ανθρώπους και ήταν ανάμεσα στα νησιά (κάτω των 10.000 κατοίκων) που υποτίθεται ότι εξασφαλίστηκε ο οριζόντιος εμβολιασμός για ηλικίες άνω των 18 ετών. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες, έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από τους μισούς, ήτοι 1.400 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο οι 800 και με τις δύο δόσεις. Τις τελευταίες μέρες ενημερώθηκαν μάλιστα πως κλείνουν οι λίστες εμβολιασμού σε όλα τα μικρά νησιά. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη να εμβολιαστούν οι υπόλοιποι κάτοικοι επειδή - όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι φορείς - «έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο η ανοσία»!

Κι όλα αυτά όταν την τουριστική περίοδο, το μισό εργατικό δυναμικό και σε αυτό το νησί προέρχεται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με την πιθανότητα να μην έχει εμβολιαστεί καθόλου ή στην καλύτερη περίπτωση να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ με τον Τουρισμό αυξάνεται κατακόρυφα η κίνηση.

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Υγείας του νησιού - η μοναδική δημόσια δομή - διαθέτει μόλις δύο γιατρούς, «δεν έχει ενισχυθεί καθόλου με προσωπικό μόνιμο όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας, ενώ λειτουργεί με πολλαπλάσιες υποχρεώσεις, όπως ως μηχανισμός ανίχνευσης και επιτήρησης της διασποράς της νόσου, ελλείψει υπηρεσίας του ΕΟΔΥ στο νησί», σημειώνει ο Παναγιώτης Βέργου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τονίζει ότι «με το ελάχιστο προσωπικό του, που είναι πλέον εξαντλημένο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα υπόλοιπα καθήκοντά του, της πρόληψης και αντιμετώπισης άλλων παθήσεων (...) Για να εφημερεύσει με ασφάλεια βασίζεται σε μετακινήσεις προσωπικού». «Επιπρόσθετα, είναι χαρακτηριστικό και απορίας άξιον ότι καμιά αναφορά δεν γίνεται περί αιτήματος - απαίτησης συνέχισης των εμβολιασμών και πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας, που θέτει η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», σημειώνει, σχολιάζοντας τις συστάσεις της δημοτικής αρχής για «μέτρα ατομικής ευθύνης».

Σχεδιάζουν μετακινήσεις νοσηλευτών στα νησιά

Στο μεταξύ, την αντίδραση των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη προκαλεί η προσπάθεια της διοίκησής του να αναζητήσει εθελοντές νοσηλευτές προκειμένου να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα σε Σαντορίνη, Κω, Μύκονο και Ρόδο, κάτι που καταγγέλλει και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Η μετακίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων, όπου εργαζόμενοι από αγροτικά ιατρεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία μετακινήθηκαν σε άλλα, δημόσια ή ακόμα και ιδιωτικά, φέρνοντας ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση και τη δουλειά με εξοντωτικούς όρους για όσους έμεναν στο νοσοκομείο.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο «Παπαγεωργίου», με ανακοίνωσή της, αναδεικνύει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω των ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων, να προχωρήσει σε μετακινήσεις νοσηλευτών προσφέροντας «δωρεάν εκδρομικούς προορισμούς», γίνεται σε μια περίοδο που «αμφισβητείται και δυσχεραίνει έτσι κι αλλιώς η λειτουργία των δομών Υγείας», «αμφισβητείται η χορήγηση αδειών και χρωστούμενων ρεπό» και «η υποστελέχωση «χτυπάει κόκκινο»».

Και εξηγεί: «Με νοσοκομεία - ακορντεόν: Εξωτερικά ιατρεία που ανοιγοκλείνουν, χειρουργεία που αναβάλλονται, ή πραγματοποιούνται κάτω από την πίεση των επειγουσών αναγκών, αλλά και την ταυτόχρονη προετοιμασία και οργάνωση για την απογευματινή τους λειτουργία. Με τμήματα Covid να αυξομειώνονται ανάλογα με τις συνθήκες και εργαζόμενους - νοσηλευτές, γιατρούς και λοιπό προσωπικό - να μετακινούνται με "εντέλλεσθε".

Προγράμματα, που από μηνιαία έγιναν εβδομαδιαία, τώρα ημερήσια και πιθανόν σε λίγο ωριαία! Εργαζόμενους που μαθαίνουν το βράδυ πού θα δουλέψουν την επόμενη».

Η ΑΣΥ ζητά να συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ του Σωματείου και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων για: Να παρθούν πίσω οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και να σταματήσει ο εμπαιγμός. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων γιατί δεν περισσεύει κανένας. Επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και γενναία χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ