Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ»
Τρελά κέρδη για τους ομίλους και νέα «κόλπα» για την αποποινικοποίηση

Την απόσυρσή του ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ

Την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» απαίτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοθετήματος αυτού στη Βουλή σε επίπεδο αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Οπως ανέδειξε, με το νομοσχέδιο αυτό - το οποίο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων - η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο νόμος του 2018, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές για να ρίξουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους σε αυτό το επικερδές πεδίο δράσης, όπου υπολογίζεται πως μέχρι το 2028 τα κέρδη θα φτάσουν στα 115 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα επιδιώκει να ντύσει με «ιατρικοφανή μανδύα» τη χρήση κάνναβης, στρώνοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για τη συνολική αποποινικοποίησή της.

Ετσι, προβλέπεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι μία εταιρεία μπορεί να εξάγει ένα προϊόν κάνναβης για επεξεργασία στο εξωτερικό ακόμα κι αν αυτό δεν έχει εγκριθεί για κυκλοφορία στην Ελλάδα από τον ΕΟΦ, με την προϋπόθεση να υπάρχει σχετική απόφαση της αρμόδιας αρχής του κράτους όπου πρόκειται να γίνει εισαγωγή από την Ελλάδα. Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκαθαρίζει αυτό που δεν καθοριζόταν με σαφήνεια στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ: Οτι το τελικό προϊόν της «φαρμακευτικής κάνναβης» μπορεί πλέον να είναι και ο «ξηρός ανθός της»!

Το κράτος έχει και εδώ συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του βουλευτή του, Γ. Σαρακιώτη, καλωσόρισε την κυβέρνηση που «έρχεστε και προσπαθείτε ακόμη και να οικειοποιηθείτε ό,τι εμείς πράξαμε στον τομέα αυτό», υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε σύρει τα «εξ αμάξης» στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψήφιζε τον σχετικό νόμο του 2018. Ομως «δεχόμαστε την έμπρακτη διά του νομοσχεδίου συγγνώμη σας - έχετε πει πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, και θα ακολουθήσουν, φαντάζομαι, κι άλλες - η οποία έρχεται καθυστερημένα». Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και τώρα να προχωρήσουμε σε μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου». Ο δε Αλ. Χαρίτσης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την κυβέρνηση για πιο τολμηρές ρυθμίσεις, π.χ. «επιπλέον κίνητρα για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως η ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο», δυνατότητα βιομηχανικής εγκατάστασης φαρμακευτικής κάνναβης σε γη υψηλής παραγωγικότητας κ.ά.

Απαντώντας, ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το 2018 «ναι, κάναμε λάθος» και «δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες που δίνει η φαρμακευτική κάνναβη στην ελληνική οικονομία». Και αποθέωσε τον Ν. Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε στη συζήτηση και τη θετική συμβολή του κυρίου Καρανίκα. Η παρουσία του ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε για αυτό, και πολεμά ακόμη και σήμερα, τον τιμά. Διότι είναι κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει. Και χρήματα και, το κυριότερο, η ανακούφιση των ασθενών». Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα που «ωρίμασε», έρχεται όπως είπε «να ολοκληρώσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ένα γενναίο βήμα» αλλά «ατελές».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ψηφίσει βέβαια και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ