Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνάντηση για τα «πακέτα» των ομίλων

Τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μ. Βεστάγκερ. Η αντιπρόεδρος θα παραβρεθεί, στις 6 το απόγευμα, στην έδρα του υπουργείου στην οδό Μεσογείων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν η χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα αλλά και η «ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά Ενέργειας».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την αμοιβή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM) που θα θεσπιστεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η καθιέρωση μηχανισμού αποζημίωσης για τις μονάδες της λεγόμενης «στρατηγικής εφεδρείας» που αφορά κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες θα παραμείνουν σε λειτουργική επιφυλακή ακόμη και μετά το τυπικό κλείσιμό τους για την κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησης σε περιόδους έκτακτων συνθηκών.

Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια το υπουργείο διαπραγματεύεται την έγκριση επιπλέον χρηματοδότησης για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση ο νέος πλωτός σταθμός φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης, κάτι που απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, τη συνάντηση θα απασχολήσουν και οι υποθέσεις που αφορούν την υποτιθέμενη «μονοπωλιακή πρόσβαση» της ΔΕΗ στα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη, αλλά και το κατά πόσο η ΔΕΗ «χειραγωγούσε» τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρόσφατο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ