Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
Νέα σφαγή στην Παλαιστίνη με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ

  • Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι νεκροί, μεταξύ τους και παιδιά, από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα - 3 Ισραηλινές έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις με ρουκέτες
  • ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν το... «δικαίωμα αυτοάμυνας» στο κράτος - δολοφόνο!

Από τις χθεσινές νέες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2021 The Associated

Από τις χθεσινές νέες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
Με ένταση των δολοφονικών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας συνέχισε και χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το κράτος του Ισραήλ τη νέα σφαγή σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, με την κυβέρνηση Μπάιντεν και την ΕΕ να βάζουν «πλάτη», σπεύδοντας να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του κράτους - δολοφόνου στην... «αυτοάμυνα» και αναπαράγοντας «εκκλήσεις» για «αυτοσυγκράτηση και των δύο πλευρών», εξισώνοντας την κατοχική δύναμη με τον Παλαιστινιακό λαό που μάχεται για τα δικαιώματά του.

Κλιμακώνοντας την επιθετικότητα των προηγούμενων ημερών, με την επιχείρηση έξωσης εκατοντάδων οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις βάναυσες επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων προσκυνητών και διαδηλωτών στο τέμενος Αλ Ακσά, το ισραηλινό κράτος έστειλε και χτες δεκάδες μαχητικά αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τη Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές επιδρομές να ξεπερνούν τις 150 μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Αξιοποιώντας δε την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε ήδη από χτες το απόγευμα ότι «θα εντείνουμε περαιτέρω τη δύναμη των επιθέσεών μας». Λίγη ώρα μετά, ισραηλινές βόμβες κατεδάφισαν 13όροφη πολυκατοικία στη Γάζα...

Μικρά παιδιά βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων

Copyright 2021 The Associated

Μικρά παιδιά βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων
Νωρίτερα, ο επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοχάβι, ανακοίνωσε την κινητοποίηση 5.000 εφέδρων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας παράλληλα εντολή σε όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων να προετοιμαστούν «για ευρεία σύγκρουση χωρίς χρονικό περιορισμό».

Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Ανάμεσα στους νεκρούς και μια 5μελής οικογένεια με τρία παιδιά, που ξεκληρίστηκε με τις πρώτες βόμβες των Ισραηλινών το απόγευμα της Δευτέρας. Η δε Χαμάς επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και δύο διοικητές της.

Σύμφωνα εξάλλου με ισραηλινές πηγές, από την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ προς το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, παρότι οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν από τον λεγόμενο «Σιδερένιο Θόλο», σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινές γυναίκες, δύο στο Ασκελόν και μια σε προάστιο του Τελ Αβίβ, το διεθνές αεροδρόμιο του οποίου αποφάσισαν να κλείσουν οι ισραηλινές αρχές.

ΗΠΑ και ΕΕ ρίχνουν «νερό στο μύλο» της ισραηλινής επιθετικότητας

Η απροκάλυπτη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ και τα κροκοδείλια «δάκρυά» τους για τη νέα αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, την Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, ρίχνουν «νερό στο μύλο» της ισραηλινής επιθετικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν μπλόκαρε προχτές βράδυ στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση ανακοίνωσης για την αιματοχυσία σε Ιερουσαλήμ και Γάζα, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο «θα περιέπλεκε περισσότερο τα πράγματα»! Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του εκπροσώπου του Νεντ Πράις που δήλωναν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για τις εξελίξεις, καλώντας την ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στη «λογική» εξίσωσης θύτη - θύματος.

ΗΠΑ και ΕΕ καταδίκασαν «απερίφραστα» τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά αμάχων στο Ισραήλ, δίχως ωστόσο να πουν λέξη για τους τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις, για τους θανάτους παιδιών, για τους βομβαρδισμούς πολυκατοικιών στη Γάζα...

Την ίδια ώρα, μετά από τις περσινές «Συμφωνίες του Αβραάμ» που εξομάλυναν τις σχέσεις του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σουδάν, Μαρόκο, οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες προχώρησαν σε μια λεκτική καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας, με ομόφωνο ανακοινωθέν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Πιο υψηλούς τόνους απέναντι στις επιθέσεις του ισραηλινού κράτους χρησιμοποίησε η Τουρκία, προωθώντας τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που παζαρεύει και αυτή «αναθέρμανση» σχέσεων με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών και με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσουγλου στη Σαουδική Αραβία, Αγκυρα και Ριάντ ανακοίνωσαν την έναρξη διπλωματικής προσπάθειας για «ειδική συνεδρίαση» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, η Αίγυπτος ενέτεινε διαμεσολαβητικές επαφές με το Ισραήλ και την ηγεσία της Χαμάς, με στόχο μία «άμεση εκεχειρία».

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πολλές ισραηλινές πόλεις

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ξέσπασαν επίσης ολονύχτιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε ισραηλινές πόλεις με σημαντικό αραβικό πληθυσμό. Αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας - ξημερώματα Τρίτης στην κεντρική πόλη Λοντ, όπου ανακοινώθηκαν ο θάνατος ενός 25χρονου Παλαιστίνιου και ο τραυματισμός άλλων δύο από αστυνομικά πυρά. Σε παράλληλες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις ανακοινώθηκε πως τραυματίστηκαν τουλάχιστον 700 Αραβες, εκ των οποίων οι 500 νοσηλεύτηκαν.

Ολονύκτιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος αλ Ακσά και τις επιδρομές στη Γάζα σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Ράμλε, Χάιφα, Ναζαρέτ, Σφαράμ, Σεγκέβ Σαλόμ, Εκσάλ, Καφρ Μάντα, Ναχάζ και Ουμ Φαχίμ.

Τα γεγονότα αυτά ανάγκασαν τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν να απευθύνει έκκληση σε Αραβες δημάρχους και άλλους Αραβες αξιωματούχους του Ισραήλ να «κατευνάσουν» τη νέα γενιά. Ακολούθως παρέθεσε γεύμα στους πρέσβεις χωρών της ΕΕ δικαιολογώντας την επίθεση στη Γάζα...

Η εκρηκτική κατάσταση στις πόλεις φαίνεται πιθανό πως θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος της βδομάδας, με «κομβικές» ημερομηνίες την 13η Μάη (Πέμπτη) κατά την οποία ολοκληρώνεται η νηστεία του Ραμαζανιού και την 15η Μάη κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Μέρα της Καταστροφής («Νάκμπα» στα Αραβικά), καθώς στις 15/5/1948 ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ στο πλαίσιο των τότε σχεδιασμών από ΗΠΑ και Βρετανία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ