Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εφησυχασμού την ώρα που μεγαλώνει την εμπλοκή

Από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Πάιατ
Από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Πάιατ
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου σε ένα σύνολο 121 λέξεων δεν βρήκε χώρο να αναφέρει ούτε μία φορά τις ΗΠΑ, κάνοντας «γαργάρα» το ρόλο τους και σε αυτήν την υπόθεση και το «πράσινο φως» που έδωσαν, υποδέχτηκε η κυβέρνηση ΝΔ την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Βγάζοντας τούτη τη φορά μπροστά την ΕΕ, ως προστάτη τάχα των συμφερόντων του συριακού λαού και γενικώς του ...ανθρωπισμού, η κυβέρνηση αναφέρει: «Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της ΕΕ, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία (...) Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση, κρύβοντας βέβαια προκλητικά και τη «συμβολή» της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, όσο και το γεγονός ότι η ιμπεριαλιστική ένωση παράλληλα με τα ευχολόγια «συμμερίζεται τις ανησυχίες ασφαλείας» του «στρατηγικού» της εταίρου Τουρκίας, δίνοντας κι αυτή «αέρα στα πανιά» της τουρκικής εισβολής.

Σε «ακόμα υψηλότερα επίπεδα» η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ

Προηγούμενα, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στην ΕΡΤ, ο Ν. Δένδιας χαρακτήριζε «λάθος» και παράνομη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα έλεγε πως «δεν είμαι εγώ αυτός, και δεν δικαιούμαι, να κρίνω την πολιτική των ΗΠΑ (...) απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. Εμένα με ενδιαφέρει, και με ενδιαφέρει πάρα πολύ, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην πατρίδα μου, την Ελλάδα», πήγε το θέμα αλλού, ισχυριζόμενος ότι με τον «Στρατηγικό Διάλογο» και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις μεγιστοποιούνται, τάχα, οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Κάνοντας, μάλιστα, σαφές ότι ετοιμάζουν στον λαό ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, είπε για την περιλάλητη Αμυντική Συμφωνία ότι δεν θα είναι «καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας», αλλά «άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Να σημειωθεί πως χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είδε για άλλη μια φορά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέχεια, όπως αναφέρεται, της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, και της ολοκλήρωσης του β' γύρου του πολυδιαφημισμένου «Στρατηγικού Διαλόγου» που εμβαθύνει την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια, ενώ οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται. Ο ίδιος ο Πάιατ έκανε κατόπιν λόγο για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων «σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα».

Διπλωματία των... φρεγατών

Συνεχίζοντας να εστιάζει στην Τουρκία, την κατήγγειλε για τη στάση της και στο Κυπριακό, εξακολουθώντας και προχτές και όλες αυτές τις μέρες να λέει το ...αμίμητο ότι σήμερα στις διεθνείς σχέσεις «δεν υπάρχει χώρος για την εποχή των κανονιοφόρων».

Ολα αυτά κι ενώ η Ανατολική Μεσόγειος έχει κυριολεκτικά βουλιάξει από πλοία πρώτης γραμμής που «απλώνουν» εδώ όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, η ίδια η Ελλάδα έχει φρεγάτα στα ΝΑ της Κύπρου, στα ανοικτά του Λιβάνου, σε επιχείρηση με «καπέλο» ΟΗΕ, και ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Αμυνας βρέθηκε στο Παρίσι όπου συζήτησε με την Γαλλίδα ομόλογό του το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών και ιταλικών πλοίων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχουν μπει οι Τούρκοι για έρευνες...

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με την Φλοράνς Παρλί και δήλωσε κατόπιν επί λέξει: «Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της ΕΕ έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μια ακόμα φορά από την Τουρκία»...

Συζήτησαν επίσης θέματα εξοπλισμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκδηλώθηκε πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια δύο νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και για την επίλυση εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης των «Mirage» της Πολεμικής Αεροπορίας. Φαίνεται, επίσης, να διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

Είπε επ' αυτών ο Παναγιωτόπουλος: «Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία (για τις φρεγάτες). Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΝ μας (...) Εχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο ("Mirage" και ελικόπτερα) βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης».

Τέλος, συζήτηση έγινε και για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας (το σχέδιο της ΕΕ για ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, ώστε να αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στη διεκδίκηση «αγορών» και σφαιρών επιρροής). «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης», δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος, προϊδεάζοντας για εμπλοκή σε νέα επικίνδυνα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ