Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
«Πρόβλημα εθνικής ασφάλειας» το Προσφυγικό

Στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυρ. Μητσοτάκη.

Προσπερνώντας βολικά την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιεί «απαρέγκλιτα» η κυβέρνηση, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «χρησιμοποιεί εργαλειακά τις ροές των προσφύγων για την επίτευξη πολιτικών στόχων», ενώ προσθέτει πως «το γεγονός ότι η κοινωνική μας συνοχή μπορεί να επηρεαστεί από τις ενέργειες μιας τρίτης χώρας αποτελεί τον ορισμό του προβλήματος εθνικής ασφάλειας», δίνοντας και το στίγμα της έντασης της καταστολής μέσα από το οποίο σκοπεύουν να διαχειριστούν το ζήτημα.

Προσθέτει, δε, ότι «το κενό ασφαλείας όμως που τείνει να δημιουργηθεί στη Βόρεια Συρία και στο Ιράκ μπορεί εμμέσως να επηρεάσει την ασφάλειά μας, στην περίπτωση που τρομοκρατικές ομάδες από το Idlib ή και μαχητές του ISIS επιχειρήσουν να περάσουν μαζικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της χώρας μας».

Κληθείς να αξιολογήσει τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι «η Τουρκία εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει μια διπλωματία πειθαναγκασμού απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και κινείται εκτός πλαισίου διεθνούς Δικαίου, αλλά και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μέχρι τώρα, η προσπάθειά της σε ό,τι αφορά την προβολή ισχύος εστιάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας». «Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο», σημείωσε πως «είναι πιο συγκρατημένη, αλλά συντηρεί μια ένταση και διατηρεί τα μέτωπα των διεκδικήσεών της ανοιχτά, περιμένοντας ίσως την κατάλληλη ευκαιρία», προσπερνώντας και εδώ τα σχέδια συνδιαχείρισης με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα, ενώ στη γνωστή γραμμή του εφησυχασμού προεξοφλεί πως «μια σύγκρουση προφανώς δεν ευνοεί κανέναν, θα δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια, η οποία ενδεχομένως θα επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή και θα έχει τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, αλλά και πολιτικό κόστος και στις δύο χώρες. Για τους παραπάνω λόγους, δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Εσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει «πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να διεξαγάγει έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αντιλαϊκά παζάρια φουντώνουν όλο και πιο απειλητικά (2019-03-22 00:00:00.0)
«Αποστολές» με ΝΑΤΟική ατζέντα... (2019-02-09 00:00:00.0)
Παζάρια και ιμπεριαλιστικοί «δίαυλοι», που δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους λαούς (2019-02-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εξέλιξη η αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων (2018-02-17 00:00:00.0)
Σεβασμός (2018-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ