Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Οι «επενδυτές» ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι με τα χρήματα και τους κόπους των εργαζομένων

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι λεγόμενοι «επενδυτές», με το «νέο Ασφαλιστικό» που φέρνει η κυβέρνηση ΝΔ, πατώντας πάνω στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στα χρήματα και τους κόπους των εργαζομένων, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή περιοδεία του Κόμματος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν στον αγώνα με την πρόταση του ΚΚΕ για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Παράλληλα, κάλεσε στην εκδήλωση στις 4 Δεκέμβρη, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση και την προοπτική της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Θέλουν να βάλουν στο χέρι τους κόπους της ζωής μας...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε, φέρνει το νέο χτύπημα πάνω στο έδαφος που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του γνωστού ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου.

«Ετοιμάζονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν πάρτι με τα αποθεματικά των εργαζομένων, οι περιβόητοι "επενδυτές" να έρθουν να πάρουν τα χρήματα και τους κόπους τους δικούς σας, μιας ολόκληρης ζωής. Βγήκαν οι βιομήχανοι και είπανε "είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα αποθεματικά και να μην τα πειράζει κανένας; Αυτά πρέπει να τα πάρουμε εμείς, να τα κάνουμε επενδύσεις"!

Οπως έγινε στις δεκαετίες του '60, του '70. Οπως έγινε με το Χρηματιστήριο το 1999-2000. Οπως έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν φάγανε άλλα 13 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά μόνο με το "κούρεμα" του Βενιζέλου, το PSI, για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.

Και μετά λένε ότι "δεν είναι βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία". Πώς να είναι; Αφού τα φάγανε! Τώρα έρχονται και λένε πως κι αυτά που απέμειναν πρέπει να τα πάρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και πλέον από ασφαλισμένοι όλοι θα γίνεται "επενδυτές"! Θα επιλέγεις ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, "χαμηλό", "μεσαίο" και "υψηλό ρίσκο". Θα καταβάλλεις εισφορές κάθε μήνα. Το τι θα πάρεις αργότερα, δεν χρειάζεται να πούμε, όλοι καταλαβαίνουμε... "Ανάλογα", λέει, "με το πώς θα πάει η επένδυση"!

Οχι όπως τώρα, που ακόμα και με αυτό το κουτσουρεμένο, διάτρητο, ρημαγμένο - όπως το κάνανε - ασφαλιστικό σύστημα ξέρεις ότι θα πάρεις πέντε ευρώ. Για θυμηθείτε αυτούς τους ταλαίπωρους που ήταν στην ιδιωτική ασφαλιστική της "Ασπίς Πρόνοια". Είχαν πάει και είχαν αφήσει τα κόπια μιας ζωής. Βάρεσε κανόνι μέσα στην κρίση και είδατε τι πήραν... Αυτό είναι το Ασφαλιστικό που έρχεται. Κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα το αφήσουμε αυτό;».

Να μην το επιτρέψουμε!

«Η Ασφάλιση είναι και η Υγεία, είναι η Πρόνοια», πρόσθεσε. «Είναι και αν πάθεις ένα εργατικό "ατύχημα" και μείνεις ανήμπορος, είναι να πας στο νοσοκομείο. Είναι για τα παιδιά μας. Στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να ασφαλίσεις τα παιδιά και την οικογένειά σου, πληρώνεις επιπλέον.

Και αν μείνεις άνεργος, αν υπάρχει διάστημα που δεν μπορείς να το πληρώσεις, θα πάθεις ό,τι έγινε με τα αυτοκίνητα, που μέσα στην κρίση κυκλοφορούσαν ενάμισι εκατομμύριο ανασφάλιστα. Αλλά τα παιδιά μας, τα πόδια μας, τα χέρια μας δεν είναι παρμπρίζ και τιμόνια, που λες "άντε, ας το αφήσω ανασφάλιστο", εδώ έχουμε να κάνουμε με την ίδια μας τη ζωή.

Γι' αυτό το ζήτημα το ΚΚΕ παίρνει μια μεγάλη πρωτοβουλία. Δεν μπορεί να περάσει αυτό που θέλουν να περάσουν, ούτε και μπορεί να μείνει ο απαράδεκτος νόμος Κατρούγκαλου.

Και βάζουμε αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει: Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, υποχρεωτική, καθολική για όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να υπάρχει ανασφάλιστος εργαζόμενος. Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους. Η ασθένεια δεν μπορεί να κοστολογείται, δεν μπορεί ο άλλος να αρρωσταίνει και να τον κοιτάνε στην τσέπη για το αν θα περάσει την πόρτα του γιατρού. Αυτό είναι δικαίωμα, δεν μπορούν να γίνονται μπίζνες με αυτό. Αυτήν την πρόταση θέλουμε να την παλέψουμε αποφασιστικά».

Κάλεσμα συζήτησης για την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για τα Ναυπηγεία

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Ναυπηγική Βιομηχανία και ειδικότερα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε:

«Οποιος μπαίνει μέσα, βλέπει μια τεράστια εγκατάσταση που την έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός να μαραζώνει και μαζί της να μαραζώνουν και οι εργαζόμενοι, με τους περισσότερους να είναι υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο το αναγνωρίζουν και όλοι αυτοί οι κηφήνες, οι περιβόητοι "επενδυτές", που πέρασαν από εδώ πέρα, κατάπιανε τον κόσμο, κατέκλεψαν τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και τις υποδομές, και τώρα την περνάνε μπέικα όπου έχουν πάει. Τώρα αναμένουν να έρθουν οι επόμενοι να κάνουν κι αυτοί την ίδια δουλειά...

Στις 4 Δεκέμβρη στο Χαϊδάρι το ΚΚΕ αναλαμβάνει ξανά την πρωτοβουλία να καλέσει τους εργαζόμενους, όχι μόνο των ναυπηγείων, αλλά όλης της περιοχής, για να συζητήσουμε και να δώσουμε στη δημοσιότητα την ολοκληρωμένη, επιστημονικά επεξεργασμένη πρότασή μας για το σύνολο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. (...) Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και θέλει ενεργοποίηση των εργαζομένων. Θέλει συμμετοχή, πάλη, αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ