Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Εμμένει στο ξεπούλημα η κυβέρνηση

Παρά το φιάσκο με τη χρεοκοπία της ΑΧΟΝ. Σε κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική καλεί τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές η ΚΟΒ Αεροδρομίου του ΚΚΕ

Εκθετη αφήνει την κυβέρνηση το «λουκέτο» της ΑΧΟΝ και γι' αυτό τα στελέχη της επιχειρούν τώρα να δικαιολογήσουν τις επιλογές της για το ξεπούλημα της ΟΑ.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, υποστηρίζοντας ότι «ήμασταν προσεκτικοί και σχολαστικοί στην εξέταση της πρότασης της ΑΧΟΝ», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τους Αυστραλούς επιχειρηματίες, πολύ πριν κοινοποιηθεί το κλείσιμο της ΑΧΟΝ. Ωστόσο και οι δύο, απέφυγαν να πουν ότι είχαν ζητήσει από την ΑΧΟΝ να μην αποχωρήσει από τις διαδικασίες. Και βέβαια, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί διαπραγματευόταν επί μήνες με την ΑΧΟΝ την πώληση της ΟΑ, όταν γνώριζαν οι πάντες τη δεινή οικονομική θέση της πρώτης. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν έδωσαν εντολή στο σύμβουλο («Φερστ Μπόστον») να ερευνήσει την οικονομική φερεγγυότητα του υποψήφιου αγοραστή.

Μακροσκελή απολογητική ανακοίνωση εξέδωσε και η «Μπόστον», για να γνωστοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΑΧΟΝ διακόπηκαν όταν η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα που της υποβλήθηκε στις 9/11/2001 να αποδείξει ότι διαθέτει τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχούσε στη συμβολή της ΑΧΟΝ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας.

Από την πλευρά του ο Θ. Λιακουνάκος, με ανακοίνωσή του χτες εμφανίζει τις επιχειρήσεις του να πηγαίνουν καλά και εύκολη υπόθεση γι' αυτόν την κάλυψη της ζημιάς των περίπου 12 δισ. δραχμών από την ΑΧΟΝ. Δε λέει βέβαια κουβέντα για τους 350 εργαζόμενους που πετάει στο δρόμο παραμονές Χριστουγέννων.

Η ΚΟΒ Αεροδρομίου ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Αεροδρομίου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΑΧΟΝ, της «Aegean Airlines» και της ΟΑ να συσπειρωθούν και ενωμένοι με όλους τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές να συγκροτήσουν μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Καταγγέλλει επίσης τις απολύσεις των 350 εργαζόμενων της ΑΧΟΝ, οι οποίοι «για μια ακόμη φορά πέφτουν θύματα της εργοδοτικής αδιαφορίας και της μεγιστοποίησης του κέρδους, όπως κυνικά δηλώνει ο κ. Λιακουνάκος, αφού ο όμιλος των επιχειρήσεων της ΑΧΟΝ προβλέπεται να έχει κέρδη 8 δισ. δρχ». Καταγγέλλει τέλος τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που ενώ γνώριζε για τη χρεοκοπία της ΑΧΟΝ, διαπραγματευόταν μαζί της την πώληση της Ολυμπιακής. «Με το κλείσιμο της ΑΧΟΝ καταρρέει με δραματικό τρόπο ο μύθος περί καλής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία δήθεν αποτελεί μοχλό στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει η ΚΟΒ Αεροδρομίου του ΚΚΕ και τονίζει: «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου φορέα μεταφορών, ο οποίος λειτουργώντας στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και δε θα λειτουργεί με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους».

Οι τεχνικοί

Οι τεχνικοί της ΟΑ επισημαίνουν ότι το «λουκέτο» της ΑΧΟΝ δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς την τελευταία 10ετία άνοιξαν και έκλεισαν 10 παρόμοιες ιδιωτικές εταιρίες, αφήνοντας χρέη στο δημόσιο, πάνω από 100 δισ. δρχ. (ΙΚΑ, επικουρικά ταμεία, ΥΠΑ, ΟΑ) και οι περισσότερες χωρίς να καταβάλουν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), η ΑΧΟΝ χαρακτηρίζεται εταιρία - φάντασμα που στήθηκε πριν δύο χρόνια για ένα σκοπό και μόνο: Να της χαριστεί η ΟΑ, η ασφαλέστερη από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας σήμερα στην «Ολυμπιακή» (2002-03-20 00:00:00.0)
«Λουκέτο» στην «ΑΧΟΝ» - έκθετη η κυβέρνηση (2001-12-01 00:00:00.0)
Νέα παράταση στο ξεπούλημα (2001-11-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα (2001-09-12 00:00:00.0)
Σύσκεψη για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2001-06-29 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η κοινοποίηση των προσφορών (2001-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ