Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαδηλώσεις για το νέο κύμα ακρίβειας

«Μεταξύ σφύρας και άκμονος» βρίσκεται μεγάλο μέρος του ιρανικού λαού. Παλεύει να επιβιώσει, έχοντας να αντιπαλέψει αφενός τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ, που στραγγαλίζουν από πέρυσι τις περισσότερες ιρανικές εξαγωγές, και αφετέρου τις αντιλαϊκές πολιτικές της ισλαμικής κυβέρνησης του Προέδρου Χασάν Ροχανί και του Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ. Δεν προκαλούν συνεπώς απορία οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοέμβρη, μέσα σε λίγες ώρες αφότου οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν αυξήσεις - φωτιά στις τιμές της βενζίνης, ώστε να μειώσουν την εγχώρια κατανάλωση, που μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 9%.

Από τότε και για τις επόμενες μέρες, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν όχι μόνο στην πρωτεύουσα Τεχεράνη αλλά και σε δεκάδες πόλεις (Σιράζ, Μασχάντ, Ταμπρίζ κ.α.), καθώς τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων συμπίεζονται συνεχώς. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών φαίνεται πως δεν έλειψαν ούτε οι προβοκάτσιες (τις οποίες η Τεχεράνη απέδωσε σε «δάκτυλο» ξένων μυστικών υπηρεσιών), ούτε οι συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας, ούτε και οι εμπρησμοί δεκάδων υποκαταστημάτων τραπεζών και βενζινάδικων, παρά την ισχυρή αστυνόμευση. Οσο γρήγορα όμως «άναψαν» οι φωτιές των διαδηλώσεων, άλλο τόσο γρήγορα «έσβησαν», το πιθανότερο λόγω των αυστηρών μέτρων καταστολής.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες διαδηλώσεις φανερώνουν την έντονη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για την πολιτική της κυβέρνησης και ένα τμήμα τους διαφωνεί και με τις ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Συρία και Ιράκ) ή τη στήριξη συμμάχων σε χώρες της περιοχής (π.χ. «Χεζμπολάχ» Λιβάνου, «Ισλαμική Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας κ.α.). Η πραγματικότητα της επίσημης ανεργίας στο 12,1% και των 20.000.000 Ιρανών (από τα 81.000.000 του συνολικού πληθυσμού) που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι το υπόβαθρο για την κοινωνική δυσαρέσκεια από ένα αυταρχικό καθεστώς που διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομία.

Τις λαϊκές αυτές αντιδράσεις επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της πίεσης στην ιρανική κυβέρνηση και την προετοιμασία ιμπεριαλιστικής επέμβασης για αλλαγή καθεστώτος, κάτι που βρίσκεται σταθερά στους σχεδιασμούς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις διαδηλώσεις χαιρέτισε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφηναν την Παρασκευή ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, με πρόσχημα την άσκηση βίας σε βάρος των διαδηλωτών. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» ανάρτησε μήνυμα στην περσική γλώσσα, καλώντας τους Ιρανούς να του στείλουν μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο που να απεικονίζουν την άσκηση βίας σε βάρος όσων ξεσηκώθηκαν με αφορμή το νέο μεγάλο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα.

Το Τουντέχ (Κόμμα των Μαζών του Ιράν), που δρα σε δύσκολες συνθήκες, καλεί σε καταδίκη των βάρβαρων αμερικανικών κυρώσεων και ταυτόχρονα παλεύει ενάντια στο καθεστώς, προβάλλοντας την ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ