Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Για ένα μήνα συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία συνεχίζουν πάνω από ένα μήνα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, διεκδικώντας ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους, με πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με υποδομές και δωρεάν ποιοτική Παιδεία και Υγεία και ταυτόχρονα Συντακτική Συνέλευση για ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα που δεν έχουν γίνει από τις αστικές κυβερνήσεις (φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές) στα 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ. Ταυτόχρονα, ζητάνε να σταματήσει η κρατική καταστολή, που μέσα σε ένα μήνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 διαδηλωτές από πυρά των καραμπινιέρων (της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας από την περίοδο του Πινοσέτ) και του στρατού. Επίσης, άλλοι 2.700 είναι οι τραυματίες, από τους οποίους 280 με οφθαλμολογικά προβλήματα (πολλοί με πλήρη απώλεια της όρασης από το ένα μάτι) και οι συλληφθέντες ξεπερνούν τους 6.000, ενώ ελέγχονται 1.100 καταγγελίες για βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και 70 καταγγελίες σεξουαλικής φύσης και βιασμών.

Οι διαδηλωτές, μέσα από την Κοινωνική Ενότητα, τη συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων (ανάμεσά τους η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών - CUT, τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, των δασκάλων, των εργαζομένων στα ορυχεία χαλκού, στα λιμάνια, στις μεταφορές, οι φοιτητικές ενώσεις), απορρίπτουν τους ελιγμούς που επιχειρεί η κυβέρνηση Πινιέρα (αναστολή αυξήσεων στις μεταφορές, ψίχουλα αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, συνταγματική αναθεώρηση) για να κατευνάσει την κοινωνική διαμαρτυρία. Εχουν διοργανώσει μια 48ωρη γενική απεργία στις 30 Οκτώβρη, μια δεύτερη στις 12 Νοέμβρη, ενώ στο Δημόσιο έγινε και άλλη 48ωρη στις 19 - 20 Νοέμβρη. Επίσης, απορρίπτουν τη συμφωνία που έγινε με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, γιατί αυτή έγινε στις πλάτες του λαϊκού κινήματος και ουσιαστικά θέλει να χειραγωγήσει τη διαδικασία αποτρέποντας τη Συντακτική Συνέλευση, παρά τον συμβιβασμό που έγινε για προκαταρκτικό δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2020 για τη διαδικασία και στη συνέχεια νέο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Στη συμφωνία προβλέπεται πολύ μεγάλη πλειοψηφία 2/3 για να εγκριθούν η διαδικασία και η αναθεώρηση άρθρων στο Σύνταγμα.

Τη συμφωνία αυτή δεν υπέγραψε το ΚΚ Χιλής, που στηρίζει το λαϊκό αίτημα για Συντακτική Συνέλευση, ενώ επίσης εκτιμά ότι η πλειοψηφία των 2/3 είναι πολύ ανεβασμένο ποσοστό και ζητάει να γίνει 3/5.

Επίσης, η CUT και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν δηλώσει ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση στην κυβέρνηση και καλούν στη διοργάνωση και νέας γενικής απεργίας το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ