Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσχηματική η παιδική προστασία

Eurokinissi

Προχτές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε, σε σχετική εκδήλωση, τη «νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία». Κι όπως επιβεβαιώθηκε, μόνο νέα δεν είναι, καθώς αποτελεί κόπια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων που εκτυλίχθηκε χτες μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος αντέγραψε ποιον...

Παρά τις τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη υπέρ της παιδικής προστασίας και τις «δεσμεύσεις» ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας όλα τα παιδιά που είναι ελεύθερα για υιοθεσία ή περιμένουν αναδοχή, δεν λέχθηκε κουβέντα για προσλήψεις μόνιμων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Γιατί η εκκωφαντική έλλειψή τους είναι και η βασική αιτία που δεν προχωρούν οι εγγραφές.

Και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη - ομολόγησε ότι παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των απροστάτευτων παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα, «πόσα παιδιά ζουν σε ιδρύματα δημόσια, ιδιωτικά, πόσα από αυτά είναι ελεύθερα για υιοθεσία, πόσα περιμένουν αναδοχή. Ποιες είναι οι ηλικίες τους (...) "Περίπου τόσα", ήταν η απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. «Προειδοποίησε» ότι όποιος φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση θα πρέπει να του αφαιρείται η δυνατότητα να φροντίζει παιδιά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι φορείς που αρνούνται να δώσουν τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιώτες, «φιλανθρωπικά» ιδρύματα και ΜΚΟ, που λυμαίνονται και το χώρο της παιδικής προστασίας, ενώ η διαχρονική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων τους παραχωρεί σημαντικό ρόλο στο θέμα της παιδικής προστασίας.

Αναφερόμενος στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη θέσπιση οργανικών θέσεων Εισαγγελέων Ανηλίκων σε νησιά και άλλα σημεία, όπου παρατηρούνται αυξημένες ροές, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες. Η θέσπιση τέτοιων θέσεων είναι μεν αναγκαία, ωστόσο αποτελεί ημίμετρο, καθώς οι εισαγγελείς ανηλίκων στη Μόρια, στη Σάμο, στη Χίο κι όπου αλλού υπάρχουν ΚΥΤ θα καταγράφουν τον αριθμό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μετά τι; Πού θα τα παραπέμπουν; Να στοιβάζονται για μήνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια; Υπενθυμίζεται ότι το μέλλον των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή του νέου νόμου, που αναγνωρίζει ως «ευάλωτους» μόνο τους ανήλικους που είναι κάτω των 15 ετών (ποσοστό περίπου 10%), αφήνοντας εκτεθειμένο το μεγαλύτερο ποσοστό τους που είναι άνω των 15, ενώ καταργεί ακόμη και το κριτήριο του «μετατραυματικού στρες» για την ένταξη ενός παιδιού στην κατηγορία των «ευάλωτων».

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε κουβέντα για τη δημιουργία νέων δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, καθώς τα υπάρχοντα είναι ελάχιστα, με τη θηλιά της υποχρηματοδότησης και την υποστελέχωσης στο λαιμό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ